fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Neum sve privlačnija destinacija: Koliko će trebati dnevno novca četveročlanoj porodici u sezoni

  • Ugostitelji u Neumu bi i ove godine mogli dobro zaraditi od turizma.

Iz Udruženja hotelijera općine Neum kažu kako je buking za sezonu u dobroj mjeri završen, naročito kada je riječ o predsezoni, dok je i špica ljetne sezone (juli i august) već 50 posto popunjena.

Prema riječima Davora Krešića iz Udruženja hotelijera, ove godine cijene su za pet do 10 posto u Neumu više nego prošle 2023, ali su i dalje za oko 30 posto niže nego u susjednim destinacijama u Hvratskoj, poput Orebića i Gradca.

– Cijene smo podigli izričito zbog izrazito velikih naših ulaznih troškova. Hrana poskupljuje na dnevnoj bazi, a podigli smo i plaće zaposlenicima. Zbog toga su svi drugi imputi u hotelu porasli, pa je poskupljenje od pet do 10 posto bio minimum kojim smo htjeli pokriti nove troškove koje nismo planirali – pojašnjava Krešić.

  • Koliko će jednoj četveročlanoj porodici ove godine trebati novca za sedmodnevno ljetovanje u Neumu, zavisi od više faktora, piše portal Faktor.ba

Prije svega, u kom mjesecu ćete na ljetovanje, da li u predsezoni ili u julu i augustu, te je li smještaj rezerviran u privatnim sobama, apartmanima ili pak u hotelima, gdje je, kao i obično, najskuplje.

Na cijenu potom utječe i uzrast djece, jer su različiti popusti.

Odlučite li se za apartman, Krešić kaže da se u ovom periodu cijena po danu kreće od 50 eura do 150 eura koliko će biti u samoj špici sezone.

– Govorim o novim vrhunskim apartmanima koji se nalaze uz samo more – dodaje Krešić.

Kada je riječ o hotelskom smještaju, četveročlana porodica ove godine za hotel sa četiri zvjezdice, koji se nalazi na samoj obali, na bazi polupansiona (doručak i večera uključeni u cijenu) u ovom periodu platit će 250 KM po danu, dok će za takav isti smještaj u julu i augustu trebati izdvojiti 450-500 maraka.

– To su okvirne cijene i one su od 30 do 70 posto niže nego u Hrvatskoj – ističe Krešić.

Odluči li se dakle jedna četveročlana porodica ove godine u špici sezone ljetovati u hotelu u Neumu na bazi polupansiona, dnevno će joj, prema riječima Krešića, trebati minimalno 400 KM.

– To je cijena u dobrom hotelu na obali mora za juli i august. Naglasio bih da Neum ima odličan smještaj i kvalitet za cijenu koju smo ponudili. Nažalost, to svi ne mogu sebi priuštiti, ali treba znati da turizam nije socijalna kategorija. Ne mogu svi ni na skijanje – kaže Krešić.

Dodaje kako će i ove godine u neumskim hotelima ljetovati najviše stranaca, uglavnom su to Francuzi, Nijemci, Poljaci, Slovenci, dok su u privatnom smještaju uglavnom domaći gosti.

 

 

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...