fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Nastavak uspješne saradnje Vlade TK i lukavačke cementare

Povodom preuzimanja vlasničkog kapitala u kompaniji Lukavac Cement od strane Talentis International Construction Investments Kft. iz Mađarske, ali i obilježavanja 50. godišnjice postojanja ove fabrike u Lukavcu, delegacija Uprave Fabrike posjetila je danas premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića.

Osim upoznavanja bila je to prilika da se premijeru i Vladi Tuzlanskog kantona predstave poslovni ciljevi na naredni period i plan rada u budućnosti, te nastavi uspješna saradnja na budućim projektima na Tuzlanskom kantonu sa društvenom zajednicom u kojoj fabrika već pola vijeka radi.

Kako je istakao premijer Halilagić, privatizacija Cementare u Lukavcu jedna je od najuspješnih privatizacija u BiH.

– Od 2001. došlo je do snažnog razvoja, Cementara je postala prepoznatljiv brend i sinonim za kvalitetan cement. U proteklih 20-ak godina unaprijeđeni su proizvodni kapaciteti, ali realizirano i niz projekta od društvenog značaj koji doprinose razvoju grada Lukavca i Tuzlanskog kantona. S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona očekuje i da novi vlasnici nastave biti barem na istom kursu u pogledu društvene odgovornosti i suživota prvenstveno sa gradom Lukavcem i Lukavčanima, ali i cijelim Tuzlanskim kantonom – kazao je Halilagić.

Delegaciju kompanije Lukavac Cement d.o.o. predvodili su predstavnik novog vlasnika, komapnije Talentis International Construction Investments Kft. iz Mađarske i predsjednik Nadzornog odbora Lukavac Cementa Németh Tamás i savjetnik vlasnika Csatai Robert, a uz njih u delegaciji su bili i generalni direktor Lukavac Cementa d.o.o. Stjepan Kumrić, izvršni direktor za finansije Damir Imamović i direktor za prodaju i marketing Nihad Begić.

Inače, Mészáros Grupa, kojoj pripada i Talentis, najveća je privatna mađarska korporacija i drugi najveći poslodavac u Mađarskoj nakon Vlade. Polja njihovog ulaganja su raznolika, od građevinarstva, poljoprivrede, trgovine pa do finansijskih usluga.

Predsjednik Nadzornog odbora Németh smatra da će Talentis Grupa novim ulaganjima dodatno unaprijediti proces proizvodnje, osigurati održivost poslovanja i plasirati svoje proizvode na nova tržišta.

– S fokusom na zelenu agendu i održivi razvoj, Talentis Grupa planira integrirati Lukavac Cement u svoju strukturu i implementirati nove projekte i ideje koji će doprinositi smanjenju emisije ugljika i povećanju udjela alternativnih goriva, kao i primjenu solarne energije da bi proizvodnja cementa bila još „zelenija“. U tom smislu veliku važnost ima primjena cirkularne ekonomije i iskorištavanje otpada kao resursa, te se nadamo da ćemo sa Vladom Tuzlanskog kantona nastaviti uspješnu saradnju i realizirati više značajnih projekata u budućnosti – kazao je Németh.

Na kraju sastanka dogovoreno je da predstavnici Cementare svoje interese i ciljeve konkretizuju i Vladi Tuzlanskog kantona dostave u formi pisma namjere, a što će biti i svojevrsna inicijativa za formiranje stručnih timova koji će raditi na konkretizaciji danas prezentiranih ideja, saopćeno je iz Vlade TK.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...