fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Nastavak sage o hidžami! Oglasila se inspekcija: “Bambina Beauty centar” ne postoji!

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, otkriven je skandal vezan za prodaju nelegalnih certifikata za hidžamu, tradicionalnu medicinsku tehniku koja postaje sve popularnija u regionu..

Certifikati su prodavali i do 1.000 KM a kupci odnosno polaznici su planirali sa istim raditi hidžamu u evropskim zemljama. Sve se odvijalo preko takozvanih seminara.

Elvir Bašić koji se predstavlja kao odgovorno lice “Beauty Centra Bambina” tvrdi da Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo iznosi neistine i da bi ga zbog toga Kantonalna inspekcija davno trebala zatvoriti.

Redakcija portala Crna-Hronika kontaktirala je Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, te od nadležnih tražili adekvatnu reakciju.

“Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS je postupajući po zahtjevu Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na okolnosti legalnosti certifikata koje je izdao ,,Bambina Beauti Centar”, a na kojima se koristi i naziv Ministartva, izvršilo inspekcijski nadzor prošlog mjeseca kada je utvrdio da je navedeni subjekt nadzora, u ul Bulevar branilaca Dobrinje 6, zaključan.

U daljem postupku inspekcijskog nadzora, te uvidom u dokumentaciju relevantnu za pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za inspekcijski nadzor, konstatovano je da vlasnik posjeduje Rješenje Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Sarajevo od 16.09.2019.godine, kojim se utvrđuje stalni prestanak obavljanja obrtničke djelatnosti pod nazivom ,,BAMBINA BEAUTY CENTAR”, sa poslovnim sjedištem u ul. Bulevar Branilaca Dobrinje br. 6. sa danom 12.09.2019.godine.

Istovremeno, vlasnik je kao dokaz predočio Rješenje Ministarsta pravde Bosne i Hercegovine od 5.04.2018.godine kojim se u Registar udruženja kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine sa tim danom i na istoj adresi upisuje Udruženje ,,Hidžama” u Bosni i Hercegovini.

Postupajući inspektor je odgovornom prisutnom licu stavio na uvid i sporne certifikate izdate od strane BAMBINA BEAUTY CENTAR-Bulevar Branilaca Dobrinje 6, kao organizatora kursa po odobrenju Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, na šta je lice prisutno nadzoru izjavilo da na spornim certifikatima nije legalan pečat firme i njegov potpis.

S obzirom da je na osnovu Rješenja Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Sarajevo BAMBINA BEAUTY CENTAR prestao sa radom dana 12.09.2019.godine, postupajući inspektor nije imao osnova za poduzimanje upravnih mjera prema subjektu nadzora i odgovornom licu, ali je na osnovu kopije certifikata koji su priloženi uz prijavu i na osnovu izjave lica prisutnog nadzoru, poslao informaciju sa pratećom dokumentacijom Tužilaštvu Kantona Sarajevo na eventualno nadležno postupanje. Kompletna informacija dostavljena je i Ministarstvu kao podnosiocu zahtjeva – potvrdila je iz Kantonalne uprave za inspkcijske poslove Vildana Brdarić-Vranj za portal Crna-Hronika,

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...