fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Nasilje nad ženama kao društvena norma

Povodom brutalnog verbalnog napada Ismeta Bećara koji obnaša funkciju glasnogovornika sarajevske SDA na našu zastupnicu u Parlamentu FBiH, organizacija žena Naroda i Pravde smatra moralnom i društvenom obavezom reagirati. Šutnja je odobravanje, a mi ne pristajemo na društvo u kojem je nasilje nad ženama norma.

Muškarci često koriste verbalno nasilje u javnom životu, a takvi incidenti, poput ne tako davnog, vrijeđanja ministrice zbog njenog vjerskog identiteta, postaju sve češći. Komentari na društvenim mrežama koji opravdavaju nasilje nad ženama reflektiraju društvenu normu koja tolerira, pa čak i podržava takvo ponašanje.

Nasilje nad ženama je ozbiljan problem i jedno od najtežih kršenja ljudskih prava. Toleriranje verbalnog nasilja šalje poruku da je ono prihvatljivo, što dodatno produžava ciklus nasilja. Na koncu, ova uvrnuta kultura nasilja i nesigurnosti često vodi ka najgorem ishodu – femicidu, koji predstavlja ubistvo žene isključivo zbog njenog roda.

Posebno zabrinjava porast nasilja na društvenim mrežama, gdje žene bivaju napadane zbog svojih vjerskih uvjerenja, etničke pripadnosti ili jednostavno zato što su žene. Ovakvo ponašanje doprinosi kulturi straha i nesigurnosti.

Ako njegujemo vrijednosti vjerskih sloboda, suživota, rodne ravnopravnosti onda moramo ovakvim devijacijama reći NE. Osuditi ih kao neprihvatljive i devijantne oblike ponašanja jer predstavljaju ozbiljan problem za društvo koje treba da promovira vrijednosti zaštite i poštovanja prema ženama.

Kada društvo ne reagira, onda se sve svodi na incidente, a to nas vodi ne samo prihvatanju i toleriranju nasilja, već i normalizaciji i prihvatanju nasilja kao društvene vrijednosti.

Zbog svih žena i djevojčica, njihove sigurnosti i prava na život bez nasilja pozivamo na osuđivanje svakog oblika nasilja nad ženama i jačanje zakonskih okvira za zaštitu žena. Edukacija i podizanje svijesti javnosti ključni su za suzbijanje ovog problema. Svi članovi društva, bez izuzetka, imaju odgovornost djelovati protiv nasilja nad ženama.

Od istražnih organa, policije i tužilaštva, tražimo hitnu reakciju kako bi se ove prijetnje istražile i prevenirale dalju moguću eskalaciju.

Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti društvo u kojem su žene sigurne i poštovane. Sve drugo je neprihvatljivo.

 

 

Izvor

Izdvojeno

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...