fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Narod i pravda: Usvajanje rezolucije jasna je poruka da je negiranje genocida necivilizacijski čin

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija šalje se jasna poruka da negiranje genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice predstavlja necivilizacijski čin.

Iako je na više različitih sudova nedvojbeno potvrđeno da se u i oko Srebrenice desio genocid nad Bošnjacima, usvajanje Rezolucije o genocidu svakako predstavlja značajan doprinos uspostavljanju sjećanja na genocid u Srebrenici u globalnim okvirima. Srebrenički genocid je dokumentiran hiljadama i hiljadama dokaza, on je potvrđen na više sudova, još uvijek postoje svjedoci koji su preživjeli masovna ubistva, a ovom rezolucijom 11. juli se prepoznaje na globalnom nivou. Usvajanje ovakve rezolucije jednako je važno i za Ujedinjenje nacije kako bi vratile svoju reputaciju i pokazale odlučnost da se genocid nigdje neće tolerisati.

Ovakva rezolucija dolazi u vrijeme kada se iznova i iznova negira genocid u Srebrenici, a žrtve često ismijavaju. Nažalost, svjedočimo da iza negiranja genocida i ratnih zločina skoro po pravilu stoje institucije Srbije kao i bosanskohercegovačkog entiteta RS što jasno ukazuje da se radi o planskom i sistematskom planu sa ciljem izmjene sudski utvrđene istine. Takvi pokušaji usvajanjem ove rezolucije još jednom su razbijeni u paramparčad.

Podrška koju je Rezolucija o genocidu u Srebrenici dobila na najvišem svjetskom nivou jasna je poruka da se čovječanstvo jasno određuje spram genocida u Srebrenici. Revizionizam neće proći, on je prst u oko međunarodnom pravu. Danas je sasvim jasno da je najveći broj zemalja članica Ujedinjenih nacija podržao ovakvu rezoluciju čime je još jednom stavljeno do znanja da negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca, ismijavanje žrtava moraju biti zaustavljeni. Posebno smo zahvalni kosponzorima rezolucije kao i svim zemljama koje su podržale njeno usvajanje.

U potpunosti odbijamo potpuno krivu i nakaradnu interpretaciju da se ovom rezolucijom bilo koji narod označava kao genocidan. Radi se o gruboj manipulaciji iza koje stoje pojedinci i strukture koje i rade na negiranju genocida, koje slave osuđene ratne zločince koje ugošćavaju po televizijskim emisijama ili im pak publiciraju knjige. Nijedan narod nije genocidan. Istovremeno, jasno ukazujemo da je politički vrh Srbije i entiteta RS i ovih dana pokazao da se ni na koji način nije distancirao od politika mržnje i manupulacije kao i huškačke retorike. Srbija i RS moraju biti svjesne da revizionizam ne ide u korist ni pomirenja ni izgradnje normalnih okolnosti za život svih građana na ovim prostorima. Priznanje bi bilo ljekovito. Pozive na „razdruživanje“ odbacujemo kao nešto što nije ni vrijedno pomena.

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici još je jedan poziv da se bosanskohercegovačko društvo i država Bosna i Hercegovina grade uz uvažavanje sudski utvrđenih činjenica, priznanje genocida i uvažavanja žrtava genocida i ratnih zločina. Pravda za žrtve i pravo na sjećanje ostaju važni zadaci domaćih institucija i međunarodne zajednice te se nadamo da ćemo na ovom polju u budućnosti vidjeti značajnije iskorake.

 

 

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...