fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Narod i Pravda: Iz Beograda se ponovo čuje eho Miloševićeve politike

Skupom koji je održan 8.6.2024. godine u Beogradu i usvojenom deklaracijom još jednom je plastično pokazano da je Milorad Dodik, uz podršku Aleksandra Vučića, direktna prijetnja očuvanju mira na širem prostoru Zapadnog Balkana.

Iako je skup predstavljen kao „svesrpski“ jasno je da se radi o stranačkom skupu na kojem nije bilo mjesta za one koji se ne slažu sa rušilačkom politikom Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

Usvojenim zaključcima sa ovog privatnog okupljanja ponovo je potvrđena jasna namjera Milorada Dodika i vrha bosanskohercegovačkog entiteta RS, uz podršku Aleksandra Vučića i političkog vrha Srbije, da učine sve na razgradnji Dejtonskog mirovnog sporazuma i samog mira na prostoru Zapadnog Balkana. Podsjećamo da je upravo Dodik za ruske medije ponovio kako ima namjeru povući se iz Dejtonskog mirovnog sporazuma uz otvorene najave kako svoju politiku usklađuje sa namjerama i željama same Rusije. Ovim je Dodik potpuno otvoreno i potpuno jasno otkrio svoje krajnje namjere.

Ovakav skup ustvari predstavlja buđenje projekta Slobodana Miloševića i nastavak jedne hegemonističke politike Srbije prema svojim susjedima. Takva politika ugrožava mir, stabilnost i čini nemogućom bilo kakvu regionalnu saradnju između nezavisnih i suverenih država na bazi poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od država. Politika Slobodana Miloševića osuđena je pred više međunarodnih sudova, a kompletan politički i vojni vrh koji mu je bio podređen osuđen je na dugotrajne zatvorske kazne i najteža krivična djela među kojima su i zločini protiv čovječnosti i genocid.

Usvojeni zaključci na ovom vikend-okupljanju ustvari su spisak želja koje nemaju niti će imati podršku institucija Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH nikada neće podržati ovakve zaključke, posebno one koji su u suprotnosti sa članom 3 (tačka 2) Ustava BiH.

Bosna i Hercegovina kao suverena i nezavisna država ima institucije koje imaju sve potrebne kapacitete da se suprotstave udaru na državu i spriječe svako ugrožavanje mira. Trajni zadatak svake istinske prodržavne politike ostaje jačanje ovih institucija.

Posebno pozivamo Vijeće za implementaciju mira (PIK) da reagira na otvorene najave rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je primarna obaveza Vijeća za implementaciju mira posebno u okolnostima kada se ovakvi potezi koordiniraju sa Vladimirom Putinom i kada bi imali direktne posljedice na cijelu Evropu. Također, pitanje specijalnih i paralelnih veza bosanskohercegovačkog entiteta RS i Republike Srbije koji kao aranžman postoje upravo i samo kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju biti preispitane.

 

 

(VaseVijesti)

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...