fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Napadi dronovima na Kijev i Moskvu

Rusija je pokrenula nekoliko talasa napada dronovima na Kijev rano 19. novembra, drugu noć zaredom, pojačavajući napade na ukrajinsku prijestolnicu poslije nekoliko nedjelja pauze, saopštila je gradska vojna uprava.

“Neprijateljske bespilotne letjelice su lansirane u više grupa i napale su Kijev u talasima, iz različitih pravaca, istovremeno stalno mijenjajući vektore kretanja duž rute”, rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Zbog toga je u prijestolnici nekoliko puta objavljivana uzbuna za vazdušni napad”, dodao je on.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane uništili 15 od 20 ruskih dronova Šahed iznad Kijeva, Poltave i Čerkasa.

Nije bilo prvih izvještaja o “kritičnoj šteti” ili žrtvama, rekao je Popko ranije.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je “spriječen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću drona na objekte Ruske Federacije”.

Napadi ukrajinskih dronova na Moskvu bili su posebno česti u proljeće, uoči pokretanja njene kontraofanzive u junu, ali su bili rijetki posljednjih nedjelja.

Kako je saopštilo Ministarstvo, riječ je o bespilotnoj letjelici koja je “uništena sredstvima protivvazdušne odbrane… iznad teritorije Bogorodskog gradskog okruga, u Moskovskoj oblasti”.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je kasnije na Telegramu da napad “nije izazvao nikakvu štetu” i da nema žrtava.

Izvještaj je zasnovan na informacijama AFP-a i Reutersa.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...