fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Napadi dronovima na Kijev i Moskvu

Rusija je pokrenula nekoliko talasa napada dronovima na Kijev rano 19. novembra, drugu noć zaredom, pojačavajući napade na ukrajinsku prijestolnicu poslije nekoliko nedjelja pauze, saopštila je gradska vojna uprava.

“Neprijateljske bespilotne letjelice su lansirane u više grupa i napale su Kijev u talasima, iz različitih pravaca, istovremeno stalno mijenjajući vektore kretanja duž rute”, rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Zbog toga je u prijestolnici nekoliko puta objavljivana uzbuna za vazdušni napad”, dodao je on.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane uništili 15 od 20 ruskih dronova Šahed iznad Kijeva, Poltave i Čerkasa.

Nije bilo prvih izvještaja o “kritičnoj šteti” ili žrtvama, rekao je Popko ranije.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je “spriječen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću drona na objekte Ruske Federacije”.

Napadi ukrajinskih dronova na Moskvu bili su posebno česti u proljeće, uoči pokretanja njene kontraofanzive u junu, ali su bili rijetki posljednjih nedjelja.

Kako je saopštilo Ministarstvo, riječ je o bespilotnoj letjelici koja je “uništena sredstvima protivvazdušne odbrane… iznad teritorije Bogorodskog gradskog okruga, u Moskovskoj oblasti”.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je kasnije na Telegramu da napad “nije izazvao nikakvu štetu” i da nema žrtava.

Izvještaj je zasnovan na informacijama AFP-a i Reutersa.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...