fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

BiH

“Najveća iznosi 7.800 KM” – PressMedia

Direktori javnih preduzeća i ustanova u FBiH ‘zarade’ i po pet-šest prosječnih neto plaća mjesečno, a da niko u suštini i ne zna zbog čega su im u jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropi tolika mjesečna primanja.

S tim podacima trebala bi se baviti Vlada FBiH koja je i zatražila od svih javnih kompanija i institucija da im se dostave iznosi neto plaća direktora i upravnih i nadzornih odbora.

Ovih dana u Vladu FBiH pristižu spiskovi s tim podacima, a neki od vrtoglavih iznosa sigurno iziskuju hitnu raspravu o tome jesu li direktori uistinu zaradili tolike plaće. Za sada su stigli podaci za 49 direktora i članova upravljačkih struktura u preduzećima čiji je vlasnik ili u kojem većinsko vlasništvo ima Vlada FBiH.

Loši rezultati, a direktorske plaće ‘skaču’

Prema spisku u koji je Raport imao uvid, pet prosječnih neto plaća u FBiH ili iznos od oko 6.300 KM mjesečno dobivaju direktori JP Elektroprivreda Sarajevo, Finansijsko-informatičke agencije, Lutrije BiH, Agencije za nadzor osiguranja FBiH, J.P. Međunarodnog aerodroma Sarajevo, JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, D.D. BH Telekoma Sarajevo, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Union Banke, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i JP Željeznice FBiH!

Jednu od najvećih plaća u FBiH ima direktor Privrednog društva Sarajevo osiguranje koja iznosi 7.800 KM.

Pet prosječnih neto plaća ‘običnog’ radnika dobiva i direktor Rudnika mrkog uglja Banovići. Iako taj rudnik grca u problemima, što je vidljivo i iz revizorskog izvještaja za prošlu godinu, za direktora očigledno nema krize.

I direktor J.P. Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar ima plaću u visini skoro pet prosječnih neto plaća u FBiH. a direktor Sarajevoputeva d.d. Sarajevo plaću od 5.418 KM .

Direktor Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, u 2022.godini imao je platu u visini 5.190,88 KM , dok mu je ove godine plata obračunavata u iznosu od 5.488,61 KM.

Dok za radnike nema rasta plaća srazmjerno rastu cijena i troškova života, vidljivo je da neki direktori u odnosu na prošlu godinu na ionako visoke plaće imaju u ovoj godini povišice i po 300-400 KM.
Plaću od 5.040 KM ima direktor Igmana u Konjicu.

Direktor preduzeća “Ceste” Mostar prima plaću u visini prosječne četiri i po plate što je također iznos koji premašuje pet hiljada KM. Skoro četiri prosječne neto plaće mjesečno dobiva i direktorica “Pretisa” Vogošća.

Uprkos izrazito lošim rezultatima rada što je vidljivo iz revizorskog izvještaja za prošlu godinu za Operatora – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, direktor ovog preduzeća je dobio povećanje plaće u 2023. godini koja iznosi 5.031,21 KM, dok je u 2022.godini iznosila 4.433,75 KM.

Direktor Tehničkog remontnog zavoda Hadžići d.d. Sarajevo prima na toj poziciji plaću u visini tri i po prosječne plaće što je iznos od oko 4.200 KM, a otprilike je tolika plaća i direktoru „Binasa“ u Bugojnu.

Direktor “Energoinvesta” mjesečnu plaću prima u iznosu od 4, 5 plaće što je iznos od 5.670 KM.

Nezaposlenost raste, za bolesne nema novca, ali direktori nadležnih ustanova dobro plaćeni

Direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom zbog „složenosti poslova“ prima platu u rasponu od 4.200 do 5.300 KM , a iznos od 5.000 KM mjesečno zarađuje direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Sarajevo.

Dok na biroima za zapošljavanje razni stručnjaci godinama čekaju zaposlenje,direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje prima neto plaću u iznosu od oko 4.500 KM.

Direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora, ima plaću u iznosu od 3.300 KM, a direktor Agencije za bankarstvo 4.032 KM.

Posebnu plaću ima direktor Razvojne banke FBiH, a umjesto tačnog iznosa koji prima direktor navedeno je sljedeće: „Tromjesečni prosjek neto plaća svih uposlenika – bez Uprave, puta koeficijent „a kako je vidljivo iz tabele, saglasnost za takvu plaću direktoru je dao premijer FBiH, u ovom slučaju bivši čelnik Vlade FBiH Fadil Novalić.
Plaća kao stranački plijen

I za direktora JP Ceste Federacije BiH vrši se poseban obračun i to koeficijent 4,9 množi se s prosječnom neto platom u FBiH u zadnja 3 mjeseca, pa se u ovom slučaju dođe do iznosa koji premašuje 6.100 KM koliko mjesečno dobiva direktor ovog preduzeća.

Direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH ima plaću u iznosu od 3.500 KM, a direktor mostarskog ‘Aluminija’ ima plaću u iznosu od 3.100 KM.

Jasno je da u svakoj zemlji uzimajući u obzir nivo znanja, stručnosti, obrazovanja, menadžerskih sposobnosti i odgovornosti koju sa sobom nosi ta pozicija, direktori kompanija imaju veće plaće od radnika, međutim u BiH se direktorska fotelja često dodjeljuje kao “stranački plijen” i niko ne preispituje da li su visine plaća direktora u javnim kompanijama srazmjerni njihovom radu i rezultatima u tim preduzećima.

Stoga, za očekivati je da Vlada FBiH kada je već zatražila podatke o direktorskim plaćama, zatraži i konkretne i vidljive rezultate rada.

Treba napomenuti da je prosječna neto plaća u septembru prema Federalnom zavodu za statistiku iznosila 1.260 KM, a u augustu je bila i 1.281 KM, što znači da i iznosi plaća direktora variraju.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...