fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Najbogatiji Hercegovac ne staje s investicijama: Prihodi prvi put preko 400 miliona KM

Prošle godine je čista zarada iznosila skoro 50 miliona maraka

Ukupni prihodi kompanije Violeta iz Gruda u 2023. godini su po prvi put premašili iznos od 400 miliona KM.

Ukupni prihodi kompanije lani su bili tačno 401.834.745 KM, dok su godinu ranije bili 372 miliona KM, a godinu prije toga 282 miliona. Po tom se vidi koliko brzo ova kompanija raste. Dobit je prošle godine narasla na 49 miliona KM, u poređenju s 34 miliona KM godinu ranije.

Violeta je po ukupnim prihodima prošle godine postala najveća kompanija u Hercegovini, piše BiznisInfo.ba.

Naime, 2022. najveća kompanija u Hercegovini po prihodima bila je Aluminij Industrija s prihodima od preko milijardu KM. No, prihodi Aluminij Industrije lani su drastično pali na samo 330 miliona maraka, dok je dobit pala sa 55 na manje od 3 miliona KM.

Velike investicije i prodor na evropsko tržište

Podsjetimo, Violeta i njen vlasnik Petar Ćorluka investiraju svake godine velika sredstva u nove projekte i u širenje proizvodnje. Nedavno su kupili čapljinsku Lastu čiji su proizvodi ponovo hit na tržištu BiH ali i šire.

Petar Ćorluka

Također, ove godine kreće s radom nova Violetina tvornica kartonske ambalaže koja će biti najmodernija u ovom dijelu Evrope.

Kompanija Violeta, kako smo nedavno objavili, uskoro kreće s gradnjom trgovačkog centra koji će se nalaziti u centru Gruda, ali i hotela visoke kategorije s popratnim sadržajem u istom gradu.

Osim toga, kompanija Violeta kupila je austrijsku firmu Schmid Maissau, čime je provela veliku akviziciju na teritoriji Evropske unije. Riječ je o brendu poznatih austrijskih medenjaka koji je star čak 110 godina, čime se domaćoj kompaniji otvaraju vrata evropskog tržišta.

Ćorluka investira i u turističke potencijale na jadranskoj obali u Hrvatskoj.

Iako se radi o ogromnom uspjehu, sve ovo bi zapravo mogla biti samo jedna stepenica u razvoju hercegovačke poslovne imperije.

Naime, Ćorluka ne krije da nema namjeru stati te je nedavno kazao da Lastu za pet godina vidim kao jednog od lidera u cijeloj Evropi.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu na BiznisInfo.ba

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...