fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Naišao na neobično biće pred kućom pa zatražio pomoć: “Spali sve do temelja”


Na Redditu, popularnoj društvenoj mreži, često se zna naletjeti na kakav dobar savjet, trik, tužnu ispovijest ili komentar. Sada je jedan Hrvat započeo raspravu oko životinje koju je fotografirao u stanu gdje živi.

“Šta je ovo? Prvi put sam vidio ovakvu živinu pa me zanima što bi to moglo biti?”, napisao je jedan Hrvat u svojoj objavi na Redditu. Na fotografiji se vidi dosta velika životinja koja izgleda kao nekakva gusjenica. Mnogi su u komentarima pokušali pogoditi o čemu se radi.

Ipak, većina ljudi se našalilo na račun čovjeka koji je postavio pitanje te, tačnije na račun izgleda životinje pa su tako mnogi pisali kako bi se već odselili.

Sta je ovo?
byu/United-Escape8311 inaskcroatia

Mnogi su se šalili

“Svu sreću ti želim u pronalasku novog doma”, “Metapod, uhvati ga dok još ne leti”, šalio se neko na temu crtanog filma Pokemon. “Ne znam, ali spali sve do temelja. Sretno”, “Izvini, nisam stigao do školjke”, “Karakondžula”, napisao je pak jedan Hrvat i tako sve dobrano nasmijao. Karakondžula je inače biće iz mitologije južnih Slavena, a ponajviše je zastupljeno u mitologiji Srba.

No, bilo je i onih koji su objavu shvatili ozbiljno pa su odgovorili:

“Gusjenica leptira. Pusti ju da živi, neka bude leptir”, “Gusjenica”, “Purplish-Brown Looper (Eutrapela clemataria) Pretvara se u noćnog leptira”, odgovorili su ljudi. Očito se radi o – moljcima.

Očito je moljac

Ako je vjerovati komentatorima, radi se o Eutrapeli, rodu moljaca. Raspon krila Eutrapela clemataria je između 38 i 56 milimetara. Krila su mu žućkastosmeđe boje s smeđe-sivim ili smeđim mrljama. Prednja krila imaju tanku, uglavnom ravnu postmedijalnu liniju, dok je vanjski rub stražnjih krila nazubljen. Odrasle jedinke lete od marta do avgusta u većini područja, ali na jugu su aktivne tijekom cijele godine. Imaju dvije generacije godišnje.

Larve se hrane lišćem različitih stabala kao što su jasen, lipa, breza, brijest, jela, javor, topola i vrba. Mlade ličinke su tamnosmeđe boje, dok starije larve mogu biti zelenkaste ili žutosmeđe do tamnoljubičasto-smeđe boje, navodi se na Wikipediji.

A potom je na red došao niz novih komentara, koji su se zapravo samo šalili: “Kill it before lays eggs” (Ubij to prije nego što polegne jaja), “To je Njonji, pobegel mi je danas ujutro, čitav dan sam ga tražil. Ajde ga uzmi i stavi u jednu zdjelicu, daj mu malo vode i malo jabuke, ujutro ja dođem po njega. Hvala ti, dobil buš nagradu za to kaj si našo Njonjija”, “Fuj,to je fuj”, komentirali su ljudi, piše Dnevno.hr.


Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...