fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Načelnici pet opština ostavili prošlost po strani i udružili snage

Načelnici Sapne, Teočaka, Čelića, Ugljevika i Lopara odlučili su da ratne traume ostave po strani i krenu u akciju. Udružili su se da bi predstavili potencijale ovog kraja i unaprijedili turističku ponudu koja je do sad, uglavnom, bila slabo razvijena. Pomoć je stigla i od Njemačke – devet miliona eura. Tim novcem konačno bi trebao biti  završen i proces deminiranja Majevice. 

Načelnici pet majevičkih opština – Čelića, Lopara, Sapne, Teočaka i Ugljevika uz podršku OSCE-a organizovali su konferenciju na kojoj su predstavili rezultate rada. Njihov cilj je da se što više partnera, domaćih i stranih institucija pridruži u podršci majevičkoj regiji.

Zajednički poduhvat pet načelnika počeo je 2019. godine uz podršku OSCE-a. Iako je Majevica bila  prostor ratnih dejstava i teritorija i bila je podijeljena, načelnici su našli zajednički interes, prevazišli prošlost i zajedno grade budućnost.

– Naši ljudi koji žive na Majevici treba da shvate da je ovo prilika da se i oni uključe u to kroz obezbjeđenje i smještajni kapacitet koji nedostaju, srećan sam sa urađenim ali imamo i planove za budućnost – rekao je Rado Savić, načelnik Opštine Lopare, izvijestio je O kanal.

Ovo pokazuje neki efekat da i neke druge opštine na području BiH traže modul i način kako da uspostave takvu saradnju.

Do početka oktobra 2023.godine, postignuti su značajni rezultati u svih pet lokalnih zajednica i očekuje se da bi do kraja iduće godine svih pet lokalnih zajednica trebale u potpunosti biti oslobođene od mina, što je ključni preduslov za razvoj, investicije i bolju perspektivu za ostanak mladih ljudi.

– Moram reći da uspjeh ove priče o saradnji opština Majevičke regije se može pripisati suštinski važnim elementima kao što je progresivno političko vodstvo, snažna odgovornost na lokalnom nivou i zajednička vizija ovih zajednica  kao i dobro struktuirana koordinacija – izjavio je Brian Aggeler, šef misije OSCE-a u BiH.

Evropska unija uvijek daje podršku ovakvim projektima. I ovo nije uspjeh samo ovih pet opština nego i uspjeh za BiH.

– Da bi BiH napredovala na putu ka EU jedan od ključnih prioriteta je prioritet br.5 koji glasi: Učiniti konkretne korake kako bi se promovisalo okruženje koje je pogodno za pomirenje – smatra Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

Najznačajniji projekat je “Majevica bez mina”, finansijski podržan od Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini. Očekuje se da bi do kraja iduće godine svih pet lokalnih zajednica trebale u potpunosti biti oslobođene od mina, što je ključni preduslov za razvoj, investicije i bolju perspektivu za ostanak mladih ljudi.

– Zašto je ovaj projekat važan za Njemačku jer to je prvi put da je humanitarno deminiranje povezano sa idejom pomirenja. Njemačka podržava humanitarno deminiranje od 1997. te smo od tog doba potrošili negdje oko 45 miliona eura – kazao je Franz Josef Nolte, vojni ataše Ambasade Njemačke u BiH.

Podrška Misije OSCE-a u BiH pomogla je lokalnim liderima u sferi samouprave i uspostave partnerskih odnosa i regionalnih mreža, u cilju boljeg rješavanja zajedničkih problema i pronalaska novih pristupa prevladavanju niza izazova, uključujući tu uništavanje životne sredine, ekonomsku stagnaciju i turbulentnu političku klimu na višim nivoima vlasti.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Dežurni tužilac naredio je obdukciju tijela 25-godišnjaka koji je danas pronađen mrtav, saopćeno je iz MUP-a Tuzlanskog kantona. – Dana 18.02.2024.godine, oko 11:10 sati,...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Nakon što je u petak Mehmed Hasić, osumnjičeni za terorizam, izručen iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH...

Biznis

Kompanija Lidl BH objavila je fotografije svoje prve poslovnice u Bosni i Hercegovini koja je u potpunosti izgrađena, piše BiznisInfo.ba. – Prva je početak...