fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Na području Srebrenice sve manje proizvođača maline

Prošle godine imao je proizvodnju od osam tona maline, a godinu ranije proizvodnja je iznosila 15 tona.

Kako kaže u razgovoru za Fenu, ovogodišnja proizvodnja maline je upitna i malinari na ovom području prisiljeni su smanjivati svoje plantaže u nedostatku podsticaja.

– Prošle godine sam bio u gubitku, i ove godine očekujem čisti gubitak. Prošle godine doprinos je bio oko 24.000 KM, a troškovi su bili oko 35.000 KM. Za ovu godinu ne očekujemo već cijenu u odnosu na prošlogodišnju. I veoma je teško naći radnika i jednostavno proizvodnja više nije isplativa – konstatuje Jusić.

Prošle godine je, kaže, imao gubitak od skoro 12 hiljada maraka. Također, hladnjače ne zadovoljavaju ozbiljne standardne za proizvodnju maline te je to jedan od razloga zašto je smanjio proizvodnju.

– Hladnjače ne zadovoljavaju nikakve standarde za ozbiljnu proizvodnju. Za ovih osam godina nijedna hladnjača nije bila objektivna kada je u pitanju prodaja na tržištu. Jedne godine cijenu proizvoda ponude od 5 do 7 KM, a narednih godina proizvođači budu u neizvjesnosti. Nema tu rentabilnosti – ističe Jusić.

Smatra da će na području Srebrenice u narednom periodu biti znatno smanjena proizvodnja maline, a malinari nemaju nikakav podsticaj za ostvarene rezultate.

– Šteta, jer će zemljište postati trnište. Mi se ovdje borimo da živimo. Međutim, ne vidim više perspektivu za proizvodnju maline. Iz hobija sa suprugom ću se baviti malinarstvom, i za svoje potrebe. Sve je manje proizvođača malina, a za ovu situaciju podjednako su krivi svi političari, jer ni na jedan način nisu pružili podršku malinarima – smatra Jusić.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...