fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Na Nacrt urbanističkog plana KS stiglo 500 dokumenata primjedbi

Teme razgovora bio je Urbanistički plan KS, a ministar Bojan Bošnjak je nakon sastanka rekao da su prisutno upoznati sa brojem primjedbi od strane građana i općinskih službi. On je naveo da se nada da će u narednih “dva do tri mjeseca Zavod ponuditi izvještaj o Javnoj raspravi”.

– Imali smo potrebu da vidimo kakve su primjedbe došle kroz javnu raspravu, primjedbe građana KS. Ima ih dosta. Želja nam je bila da ih malo razmotrimo. S tim u vezi, mislim da smo napravili dobre okvire za dalju saradnju. Vjerujem da ćemo zajedno u komunikaciji sa svim službama napraviti kvalitetan prijedlog Urbanističkog plana, rekao je Bošnjak.

Direktor Zavoda Faruk Muharemović sastanak je ocijenio dobrim te ponovio da se radi o ključnom dokumentu za razvoj KS o kojem je održano devet javnih rasprava.

– Sada smo u fazi sumiranja primjedbi. U nekih dva do tri mjeseca ćemo imati presjek primjedbi koji ćemo prezentovati Vladi KS, rekao je Muharemović.

Naveo je da su kao Zavod, otvoreni za primjedbi kako bi se eventualno “popravilo ono što se da popraviti i unaprijediti”. Dodao je da se nada da će početkom naredne godine ovaj dokument biti u Prijedlogu pred zastupnicima u Skupštini KS. On je otkrio da je u Zavodu zaprimljeno 500 dokumenta, s tim da neki dokumenti imaju više primjedbi, kao i da se najveći dio primjedbi odnosi na dvije kategorije.

– Jedna je da se traži više prostora za građevinsko zemljište, druga je da se traži više zelenila i parkoviskih površina. To treba sada pomiriti, rekao je Muharemović.

Načelnik Ilidže Nermin Muzur rekao je da se radi ogromnom poslu.

– Najveća je odgovornost planirati razvoj glavnog grada Bosne i Hercegovine. Veliki je broj prijedloga, svjesni smo da svi neće moći biti uvaženi, ali i da će se neki moći prilagoditi u odnosu na ono što je dato u Nacrtu, rekao je Muzur.

Načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović kaže da je još posla da se sve primjedbe koje su imale općine pokušaju sublimirati.

– Novo Sarajevo je imalo 17 primjedbi i 11 koje su došli od građana i privrednika. Nadam se da će sve te primjedbe prihvatiti. Nama je posebno važno proglašavanje Vilsonovog šetališta pješačkom zonom, zonom bez saobraćaja, zaustavljanje presjecanja Prvom transverzalom preko tog šetalištu, te definiranje brze ceste – da li će ona ići sa sjeverne ili južne strane željezničkog kolovoza, rekao je Tanović.

Načelnik Ilijaša Akif Fazlić je rekao da je jako važno da se ljudi uključe u ovaj dokument.

– Kad je u pitanju Ilijaš mi imamo strateških primjedbi na Nacrt. Plod današnjeg sastanka jeste da razumijemo primjedbe koje dolaze iz lokalnih zajednica. Mi želimo Ilijaš vidjeti kao jedan od centara u sarajevsko-zeničkom bazenu, rekao je Fazlić.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...