fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Na EU berzama porasli svi sektorski indeksi

Na evropskim berzama najvažniji indeksi su porasli. Panevropski STOXX 600 indeks bio je oko 9:30 sati veći za 0,64 posto, pri čemu su svi sektorski indeksi porasli, a najviše tehnološki, za 1,6 posto, i turistički, za 1,5 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX porastao je za 0,8 posto, na 18.646 bodova, londonski FTSE za 0,54 posto, na 8.319 bodova, a pariški CAC za 0,7 posto, na 8.048 bodova.

Evropska centralna banka (ESB) zasjeda u četvrtak, a ulagači očekuju da će smanjiti troškove zaduživanja po prvi put od 2019. godine i to za četvrtinu postotnog boda. Time će ESB po prvi put u povijesti pokrenuti ciklus smanjivanja kamatnih stopa prije Feda.

No, investitori će pažljivo osluškivati izjave evropskih monetarnih dužnosnika da vide kako oni gledaju na ubrzavanje inflacije po prvi put od početka godine, s aprilskih 2,4 posto na 2,6 posto u maju, odnosno kako će se to odraziti na daljnji tempo smanjivanja kamatnih stopa u eurozoni.

Analitičari predviđaju da će Bank of England (BoE) pomno pratiti kretanja ESB-a, pozicionirajući se tako da brzo slijedi njihov primjer u pokretanju ciklusa smanjenja kamatnih stopa, prenosi Hina.

BoE će se sastati za dvije sedmice i razmotriti kamatne stope. Ulagači će za nove smjernice također pratiti niz ekonomskih podataka koji bi trebali biti objavljeni, uključujući podatke o industrijskoj proizvodnji za maj u Španiji, Francuskoj i Njemačkoj.

Uz skroman promet, na Zagrebačkoj se berzi oprezno trguje. Crobex indeks pao je oko 10:30 sati za 0,04 posto, na 2.805 bodova, a Crobex10 porastao za 0,13 posto, na 1.675 bodova. Među sektorskim indeksima, najviše je porastao bio CROBEXkonstrukt, za 1,45 posto, dok je najviše pao CROBEXturist, za 0,21 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 115.000 eura. Najveći promet ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, 31.000 eura, a cijena joj je stagnirala na 206 eura.

Slijedi dionica Zagrebačke banke, s prometom od 19.000 eura i padom cijene za 0,56 posto, na 17,8 eura. Sličan promet imala je dionica Plave lagune, čija je cijena pala za nešto više od jedan posto, na 370 eura.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...