fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Mujezinović: Volio bih da bude brza trka na 800 m, ali za mene je već uspjeh i što sam u Rimu

Srednjeprugaš Abedin Mujezinović bit će jedini bosanskohercegovački predstavnik u trkačkim disciplinama na Evropskom prvenstvu za atletičarke i atletičare, koje u petak počinje u italijanskom Rimu te završava 12. juna.

Mujezinović će uz bacača kugle Mesuda Pezera, a koji je ispunio normu od 20.85 metara, jedini predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovom takmičenju, a svoje je mjesto izborio po rejtingu i kroz nastupe u proteklih godinu dana.

Norma za nastup u trci na 800 metara iznosila je 1:45.20, a tu je normu ispunilo 18 evropskih srednjeprugaša, dok je 13 takmičara uvršteno prema plasmanu na svjetskoj rang listi. Njegov lični rekord je 1:45.32.

“Osjećam se super i zdrav sam. Što se tiče nastupa, nemam neka posebna očekivanja, ali dat ću sve od sebe da opravdam učešće te dostojno branim boje svoje zemlje. Za mene je već i uspjeh što ću se pojaviti na evropskom prvenstvu. Jako mi je drago što ću imati priliku da i na ovaj način predstavljam svoju državu te što ću stati rame uz rame s najjačim ljudima iz Evrope na 800 metara”, kazao je u razgovoru za Fenu iz Rima Mujezinović.

On iza sebe ima nastupe na dva Svjetska prvenstva – američki Eugen 2022. godine, kada je s 1:46.26 bio 17. u kvalifikacijama te zamalo izborio plasman u polufinale, a prošle je godine u mađarskoj Budimpešti s 1:47.76 zauzeo 40. mjesto u kvalifikacijama.

Nastupio je već i na dva Evropska takmičenja na otvorenom – 2018. godine u njemačkom Berlinu, kada je diskvalificiran zbog navodnog guranja tokom trke, onda i 2022. godine, u njemačkom Minhenu, kada je uspio izboriti polufinale.

U kvalifikacijama je tada s 1:47.29 bio sedmi, a u polufinalu s 1:50.20 posljednji, 16. te nije prošao u finale.   

Mujezinović iza sebe ima najbolju godinu – u julu prošle godine, u italijanskom Lignanu, istrčao je i novi lični rekord na 800 metara – 1:45.32, dok je prije sedam dana u italijanskom Astiju ovu je disciplinu istrčao u vremenu 1:45.86.

Zanimljivo je i da je čak šest svojih najboljih rezultata istrčao na mitinzima u Italiji, a ovogodišnje Evropsko prvenstvo održava se u Rimu.

“Pa eto tako se poklopilo da sam, što se tiče rezultata, najbrže trčao u Italiji. Valjda mi godi italijanska klima, a i treniram u Veroni. Ne znam još u kojoj ću grupi trčati u petak (kvalifikacije počinju u 12:20 sati, a trčat će se četiri kvalifikacijske trke), ali bih volio da bude brza trka, odnosno da se ne ide na taktiku. Željan sam rezultata. U Astiju sam prošlog mjeseca trčao 1:45.86, a to je vrijeme koje do sada nikada nisam istrčao u maju. To mi govori da sam spreman pa bih volio da bude brza trka”, kaže Mujezinović.

Mujezinović je aktuelni bosanskohercegovački prvak na 800 metara, a naslov prvaka u toj disciplini osvajao je zadnjih pet godina. Do sada je osvojio i devet medalja na Balkanskim prvenstvima – tri zlatne, jednu srebrenu i pet bronzanih.

Zlatne medalje osvajao je na 800 metara na otvorenom u Novom Pazaru (2017. godine), kao i u dvorani u Beogradu (2017. godine) te Istanbulu (2022. godine), dok je u Istanbulu 2020. godine u dvorani osvojio i jedinu srebrenu medalju na Balkanijadama.

Bronzane medalje osvajao je u istoj disciplini i 2020. godine na otvorenom u rumunskom Cluju te 2016. godine u rumunskom Pitestiju, a iste je godine bronzu osvojio i kao član bosanskohercegovačkeštafete u trci 4×400 m.

Štafetnu bronzu osvojio je i 2018. godine u dvorani u Istanbulu, gdje je 2021. godine osvojio bronzanu medalju u dvorani i na 800 metara. Bronazanu medalju osvojio je i 2018. godine na Mediteranskim igrama u španskoj Tarragoni, a što je ujedno i prva mediteranska medalja u trkačkim disciplinama od nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

(FENA)

The post Mujezinović: Volio bih da bude brza trka na 800 m, ali za mene je već uspjeh i što sam u Rimu appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...