fbpx

MORALA JE PRISTATI NAKON OVIH RIJEČI: Znate li kako je Tito zaprosio Jovanku?

od Urednik

Uskoro se navršava 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra 2013. godine Beogradu u 89. godini, a njen život je obilježila ljubav prema Josipu Brozu Titu. Pokojna prva dama Jugoslavije ispričala je jednom prilikom kako ju je maršal pitao da postane njegova supruga.

Oni su prvo imali striktno poslovni odnos, ali se između njih brzo rodila ljubav, te se par u tajnosti vjenčao u aprilu 1953. godine, kada je ona imala 28 godina, a on 60.

Josip Broz Tito je Jovanku zaprosio na prelijep način. On je istakao da je njegov život bio pun problema, ali se nadao da će uz nju pronaći mir.

– Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokoj i sreću – riječi su kojima je on pitao Jovanku da postane njegova supruga.

Dr Aleksandar Matunović, nekadašnji lični ljekar pokojnog predsjednika Jugoslavije, u svojoj knjizi “Jovanka Broz, Titova suvladarka” zapisao je njenu ispovijest o tome kako se osjetila nakon što ju je Broz zaprosio.

– Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa, ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima! Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača – rekla je Jovanka.

Iako su kada ju je zaprosio bili zajedno već pet godina, ona je bila iznenađena. Više od tri decenije razlike u godinama prvo joj je smetalo, ali se kasnije s njom pomirila, priznala je.

– Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osjetila. Tito je bio pun energije, vitalan – iskrena je bila Jovanka.

(Express/Alo)

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.