fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

MMF: Nužno podizanje kamatnih stopa u BiH

Prema procjenama MMF-a, rast BDP-a u Bosni i Hercegovini ove će godine iznositi svega dva posto, dok će se inflacija kretati na nivou od šest posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) poziva vlasti Bosne i Hercegovine na što brže provođenje reformi koje bi osigurale dugoročnu ekonomsku i finansijsku stabilnost te zemlje kojoj prijeti usporavanje ekonomskog rasta kao i visoka inflacija, potvrdili su u Sarajevu predstavnici te organizacije.

Prema procjenama MMF-a, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini ove će godine iznositi svega dva posto dok će se inflacija kretati na nivou od šest posto.

Alina Iancu, voditeljica misije za Bosnu i Hercegovinu u sjedištu MMF-a u Washingtonu, opisala je pred novinarima takvu inflaciju “neugodno visokom”, a projektirani rast BDP-a “izuzetno niskim” za potrebe zemlje.

Srednjoročne prognoze rasta BDP-a su na nivou od također skromnih tri posto što u MMF-u također smatraju apsolutno nedovoljnim.

Upozorila je kako su rizici za Bosnu i Hercegovinu “veoma izraženi”, posebno zbog naglog usporavanja ekonomskih aktivnosti u Evropi, ali i zbog jačanja političkih napetosti u samoj zemlji te sve izraženijih finansijskih rizika.

Nužno podizanje kamatnih stopa

To uključuje sve rastrošniju javnu potrošnju za kojom poseže država, ali posebno njeni entiteti, pri čemu se vlasti u bh. entitetu Republika Srpska pouzdaju kako će to uspjeti izdržati zahvaljujući pojačanom “skupom” zaduživanju na unutrašnjem kao i na vanjskim tržištima.

Iancu je kazala kako MMF zbog toga poziva vlasti Bosne i Hercegovine da rade na obuzdavanju inflacije i koriste fiskalne instrumente za te svrhe kroz smanjenje trenutne potrošnje.

Istakla je kako je podizanje kamatnih stopa nužno jer se moraju smanjiti razlike između tih stopa u eurozoni i Bosni i Hercegovini, jer je izvjesno da će kamatne stope na svjetskim tržištima i u narednim godinama ostati razmjerno visoke.

Od Bosne i Hercegovine se očekuje i da hitno uspostavi fond za finansijsku stabilnost koji bi pomagao u eventualnoj krizi bankarskog sektora kao i da usvoji novi zakon o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti te da se pripremi za mehanizam EU-a o graničnoj prilagodbi emisija ugljika.

Biznis.ba

Izvor

Izdvojeno

Crna hronika

Pjevač Mujo Hodžić, bivši takmičar “Zvezda Granda” preminuo je danas u Tuzli. Mnogi se prijatelji opraštaju od njega na društvenim mrežama. Porodici želimo iskreno...

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nekadašnji učesnik „Zvezda Granda“ Mujo Hodžić preminuo je u 26. godini života, a kako Grand saznaje pjevač se objesio. Izvor blizak blizak Grandu otkrio je da je Mujo već...

Crna hronika

Policijski službenici PU Stari Grad su, nastavljajući rad u cilju identifikacije tijela pronađenih dana 11.04.2024. godine na lokalitetu Bentbaša, a nakon prepoznavanja od strane...