fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

‘Mjesec sevdaha u Tuzli’, još nekoliko dana do početka

Realizacija projekta ‘Mjesec sevdaha u Tuzli’ najavljena je za 6. novembar, a trajat će do 30. novembra. Glavne aktivnosti tog projekta su takmičarsko veče Festivala sevdalinke i revijalno veče Festivala sevdalinke uz dodatna iznenađenja u toku samog održavanja.

Tim projektom sevdah, kao jedinstvena muzička forma i simbol bogate kulturne baštine, dobija poseban prostor za afirmaciju i širenje na cijelu zemlju i region. Takav projekt predstavlja jedinstvenu priliku da sevdah postane most, koji povezuje različite regije i zajednice u Bosni i Hercegovini i van granica. Koncipiran je da, kroz svoje aktivnosti privlači umjetnike, mlade sevdalije i ljubitelje sevdaha iz svih dijelova zemlje i regiona.

– ‘Sevdalinko u srcu te nosim’ jedini je festival posvećen sevdalinki u svijetu, ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora. Festival će, 29. i 30. novembra imati petnaesto izdanje. 

U okviru Projekta, planirane su i interaktivne radionice za mlade izvođače, muzikoterapija sa djecom, javna tribina za nominaciju sevdalinke na UNESCO listu izložbe, unikatna druženja sa zvijezdama sevdaha, izrada dokumentarnog filma pod nazivom ‘Sevdalinko u srcu te nosim’, izdavanje CD-a 15. Festival sevdalinke – Takmičarske večeri u sopstvenoj produkciji kao i putem online platformi i 5. Međunarodno takmičenje harmonikaša ‘Sevdalinko harmonikom opjevana’.

Peto Međunarodno takmičenje harmonikaša ‘Sevdalinko harmonikom opjevana’, jedna je u nizu aktivnosti koja doprinosi zajedničkom cilju a to je promocija i očuvanje “izvorne” sevdalinke. Festivala harmonike bit će održan 5. novembra s početkom u 10.00 sati.

Planirane događaje, u okviru Projekta ‘Mjesec sevdaha u Tuzli’ bit će realizirani na lokacijama Bosanski kulturni centar Tuzla, Atelje Ismeta Mujezinović i Hrvatsko kulturni centar Tuzla.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Vijesti

U tuzlanskom naselju Dokanj jučer se dogodila nesreća na radu u kojoj je smrtno stradao 33-godišnji radnik iz Zavidovića, potvrđeno je iz kantonalne policije....