fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Magazin

‘Mjesec sevdaha u Tuzli’, još nekoliko dana do početka

Realizacija projekta ‘Mjesec sevdaha u Tuzli’ najavljena je za 6. novembar, a trajat će do 30. novembra. Glavne aktivnosti tog projekta su takmičarsko veče Festivala sevdalinke i revijalno veče Festivala sevdalinke uz dodatna iznenađenja u toku samog održavanja.

Tim projektom sevdah, kao jedinstvena muzička forma i simbol bogate kulturne baštine, dobija poseban prostor za afirmaciju i širenje na cijelu zemlju i region. Takav projekt predstavlja jedinstvenu priliku da sevdah postane most, koji povezuje različite regije i zajednice u Bosni i Hercegovini i van granica. Koncipiran je da, kroz svoje aktivnosti privlači umjetnike, mlade sevdalije i ljubitelje sevdaha iz svih dijelova zemlje i regiona.

– ‘Sevdalinko u srcu te nosim’ jedini je festival posvećen sevdalinki u svijetu, ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora. Festival će, 29. i 30. novembra imati petnaesto izdanje. 

U okviru Projekta, planirane su i interaktivne radionice za mlade izvođače, muzikoterapija sa djecom, javna tribina za nominaciju sevdalinke na UNESCO listu izložbe, unikatna druženja sa zvijezdama sevdaha, izrada dokumentarnog filma pod nazivom ‘Sevdalinko u srcu te nosim’, izdavanje CD-a 15. Festival sevdalinke – Takmičarske večeri u sopstvenoj produkciji kao i putem online platformi i 5. Međunarodno takmičenje harmonikaša ‘Sevdalinko harmonikom opjevana’.

Peto Međunarodno takmičenje harmonikaša ‘Sevdalinko harmonikom opjevana’, jedna je u nizu aktivnosti koja doprinosi zajedničkom cilju a to je promocija i očuvanje “izvorne” sevdalinke. Festivala harmonike bit će održan 5. novembra s početkom u 10.00 sati.

Planirane događaje, u okviru Projekta ‘Mjesec sevdaha u Tuzli’ bit će realizirani na lokacijama Bosanski kulturni centar Tuzla, Atelje Ismeta Mujezinović i Hrvatsko kulturni centar Tuzla.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...