fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Zanimljivosti

MISTERIOZNA SOYGA: Knjiga iz drugog svijeta krije tajne univerzuma?

Knjiga Soyga bila je velika opsesija jednog od najvećih mistika svih vremena. Uprkos brojnim pokušajima, svoje tajne još uvijek nije otkrila.

Jedna od misterioznijih figura 16. i ranog 17. vijeka bio je anglo-velški matematičar, astronom, astrolog, učitelj, okultist i alhemičar Džon Di. Nekada je služio kao dvorski astronom Elizabete I, i u svoje vrijeme je bio poznat po svojim dubokim studijama okultnog i ezoterijskog znanja, uključujući alhemiju, proricanje i hermetičku filozofiju, te je u nekoliko navrata bio u potrazi za tajnama Kamena Mudraca.

Di je također bio poznat po tome što je imao jednu od najopsežnijih biblioteka o okultnim i magijskim tekstovima u Evropi, a vjerovatno i u svijetu. Među prašnjavim redovima tekstova i svitaka u kožnim povezima nalazile su se sve vrste knjiga o čarolijama, proricanju, astrologiji, demonologiji i drugim manje definisanim stvarima, a jedna od intrigantnijih knjiga je rukopis koji se naziva Soyga, knjiga magije i misterije koja je i danas veoma zagonetna.

Riječi napisane unazad

Sama knjiga je napisana skoro u potpunosti na latinskom i čini se da je to neka vrsta zbirke renesansnih magijskih vjerovanja i čarolija, uključujući mnoge grafikone, tablice i tajne kodove, kao i razne odlomke o astrologiji, demonologiji, spiskovima nebeskih pojava, i imenima i redovima anđela.

Postoje i brojne reference na druge srednjovijekovne magijske knjige za koje se čak i ne zna da postoje. Iako je većina na latinskom jeziku i stoga se lako prevodi, nije sve baš tako jednostavno. Mnoge riječi su iz nepoznatih razloga napisane unazad, a postoji nekoliko numeričkih kodova koje Di nije uspio razbiti u svojim opsesivnim studijama o knjizi i koji zaista ostaju misterija do danas.

Jedan matematičar i istraživač knjige, Džim Rids je rekao:

-Zaokupljenost knjige Soyga slovima, aritmetikom po abecedi, pisanjem unazad nalik na hebrejsko pismo, itd.,  je naravno karakteristično za novu kabalističku magiju koja je postala popularna u 16. vijeku, o čemu svjedoči velika kompilacija Agripe (1486-1535).

Razgovor s anđelom

Di je zaista vjerovao da Soyga  sadrži na svojim stranicama neke duboke tajne univerzuma, te je posvetio veliki dio svog vremena grozničavom proučavanju i pokušaju dekodiranja, do različitih nivoa uspjeha. Toliko je očajnički želio zaroniti u njegove duboke misterije da je navodno tražio i savjete anđela s kojima je pokušao stupiti u ontakt tokom svojih misterioznih rituala.

Tvrdio je da je o knjizi razgovarao s anđelom Urijelom, koji mu je navodno rekao da je Soyga u Rajskom vrtu pokazana Adamu, te da je jedino arhanđeo Mihael može ispravno prevesti i razumjeti. Nije poznato da li je od anđela dobio dodatne odgovore, ali znamo da je Di do kraja života zaista bio opsjednut knjigom, a da nikada nije odgonetnuo njenu tajnu.

 Misterija ostaje

Nakon Džonove smrti, veliki dio njegove biblioteke je opljačkan ili izgubljen. Knjiga Soyga je tada nestala i vjerovalo se da je izgubljena sve do 1994. godine, kada je Dijeva učenjakinja Debora Harknes naišla na dva rukopisa koja se čuvaju u Britanskoj biblioteci i Bodleanskoj biblioteci, pod naslovom ‘Aldaraia sive Soyga vocor’, koji su zapravo bili kopije davne izgubljene legendarne knjige.

Čak do današnjeg dana, njeno pravo značenje ostaje misterija. Iako je Reeds uspio dešifrovati algoritam konstrukcije, matematičku formulu i kodne riječi koje se koriste u generisanju numeričkih tablica, još uvijek nije poznato šta bilo od toga zapravo znači ili koji je značaj.

Znamo da su tablice u Soygi pobudile zanimanje Džona Dija, što se vidi u njegovom dijalogu s Urijelom. Sigurno su i mene uzbudile kao profesionalnog kriptologa – rekao je Rids.

Ljudi i dalje rade na otkrivanju misterija knige Soyga, a ipak ona ostaje tajanstvena kao i uvijek.

(Express/najportal.ba)

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...