fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Mišković ‘istiskuje’ male dioničare poznate sarajevske firme

Srbijanski biznismen Miroslav Mišković u potpunosti će preuzeti kompaniju Standard Nekretnine u Sarajevu, čiji je do sada bio većinski dioničar.

Naime, kompanija Delta Real Estate d.o.o. Beograd, nakon nedavno provedene dokapitalizacije Standard Nekretnina, došla je do vlasničkog udjela od 95,03 posto dionica u sarajevskoj firmi.

Sada su najavili da će provesti postupak istiskivanja malih dioničara i punog preuzimanja kompanije.

– Ponudilac ima namjeru provesti postupak preuzimanja društva, u skladu s tim i objaviti ponudu za preuzimanje preostalih 42.126 redovnih dionica ciljnog društva, u zakonom propisanom roku – naveli su iz Delte u poruci dioničarima, piše BiznisInfo.ba.

Pojasnimo, prema domaćem zakonodavstvu, nakon što vlasnik pređe prag od 95 posto vlasništva nekog dioničkog društva, ima mogućnost da praktično prisilno preuzme i ostale dionica, naravno uz isplatu naknade dioničarima.

Lokacija nekretnina (Foto: BiznisInfo)

Delta je već dugi niz godina većinski vlasnik Standard Nekretnina, a tokom tog perioda imala je 89 posto dionica.

No, ranije ove godine odlučila je da provede dokapitalizaciju, odnosno povećanje kapitala upumpavanjem dodatnih 10 miliona KM u kapital firme. BiznisInfo.ba je odmah otkrio da je krajnji cilj bio da se na taj način udio Delte poveća na 95 posto te da se istisnu manjinski dioničari i da Mišković postane 100-postotni iliti jedini vlasnik.

Sama kompanija Standard Nekretnine godinama je neaktivna, ima samo direktora i posluje s gubitkom. No, njena vrijednost leži u zemljištu na Stupu vrijednom oko 10 miliona KM na kojem Delta planira gradnju velikog projekta – tržnog centra i stambenog kompleksa.

Na ovom mjestu, kako smo ranije pisali, planirana je gradnja projekta Delta Planet Sarajevo koji će biti za sada jedina “Delta Planet šoping promenada” koja će u svom kompleksu obuhvatiti šoping-mol i stambeni prostor.

Projekt će, prema planovima, zauzimati ukupnu površinu od 118.000 metara kvadratnih a osigurat će prostor za čak 120 lokala (poslovnih prostora) svjetski poznatih brendova. Tu će se nalazi i više od 1.200 parking mjesta.

Mišković očito nema namjeru dijeliti zaradu sa malim dioničarima.

Otvoreno je pitanje zbog čega je baš sada odlučio da uloži ovoliki novac u sarajevsku firmu i da preuzme puno vlasništvo, odnosno da li je ovo najava početka realizacije projekta.

Inače, firma Standard Nekretnine nastala je 2011. kada je podijeljena kompanija Standard, koju je Mišković kupio 2008. Standard je tada podijeljen na Standard Furniture Factory i Standard Nekretnine.

Standard Furniture Factory je preuzeo posao sa proizvodnjom namještaja i ta firma je otišla drugim vlasnicima. S druge strane, Mišković je zadržao firmu Standard Nekretnine u čije vlasništvo su prešle samo nekretnine.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu na BiznisInfo.ba

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...