fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

MIRZA PANDUR UNUK ČUVENOG SARAJEVSKOG PJEVAČA: Na meni nije da nadmašim svog dedu, nego da opravdam breme svog prezimena i nasljeđa

Sarajlija Mirza Pandur ove godine je svojim izvrsnim nastupima izborio mjesto u finalu „Zvezda Granda“, a tik pred završnicu takmičenja Grand je posjetio finalistu u Sarajevu, te je za naš portal otkrio nepoznate detalje iz svog života.

Mirza je za Grand pokazao kako provodi svoje dane u rodnom gradu, a dotakao se i dede, inače čuvenog sarajevskog pjevača i muzičara Eda Pandurra.

-Dobar dan i dobro mi došli, čast mi je da ste moji gosti. Nalazimo se ispred restorana gdje odmaram, dobro jedem i pijem i pripremam se za svoje nastupe u Grandu. Zapratite me za više recepata (Smijeh). Ovo što sam vam rekao da se ovdje pripremam za nastupe, mislim da će vam ovo, savršen klavir objasniti tu izjavu, savršen kutak, samo jedna boca vina fali. Tu su nam i kolege iz Beograda, još jednom, čast mi je da ste moji gosti, nadam se da ste se udobno smjestili– rekao je Mirza na početku razgovora sa našom ekipom, koja se i uvjerila da je nevjerovatno komunikativan, kao i da se sa razlogom bavio voditeljstvom.

Mirza je inače diplomirao na Fakultetu političkih nauka, odsjek diplomatija, a poslije završene škole otisnuo se u voditeljske vode.

-Dobro mi ide, spojio sam nespojivo. Šalim se, puno nas je sa fakultetom, mislim da je to nezaobilazan dio sazrijevanja, odrastanja, na kraju i nadogradnje i sebe kao ličnosti da bi muziku shvatio na neki dublji način-istakao je Pandur.

Rad sa mentorkom Snežanom Đurišić posebno mu je drag, a za naš portal otkrio je ko je nervozniji uoči velikog finala.

-Definitivno mentorka, ali to se ne primijeti na Snežani, ne mogu dušu da griješim. Za sve ovo vrijeme mislim da sam joj pojeo popriličan broj živaca, nažalost, ali šta ću– kroz osmijeh je rekao i prisjetio se kako su izgledale mentorske probe.

-Kad vam život da limun, vi napravite limunadu. Bez Snežane ne bih mogao. Ona je jedan velemajstor, kao jedan izvrstan narodnjak da mi je takve savjete dala u pop i rok muzci, na tome sam joj zahvalan do kraja života. Njena uloga je kroz čitavo takmičenje bila ogromna– istakao je ponosno Sarajlija kom je deda poznati muzičar i pjevač Edo Pandur.

Iako je njegov deda bio čuveni pjevač sevdalinki, Mirza je odlučio da krene put pop muzike, a za Grand je otkrio da li su ga okruženje i publika nagovarali da pjeva tradicionalne hitove po kojim je njegov član porodice bio prepoznatljiv.

-Svakodnevno ima nagovora i uvijek se ismijem, ima ljudi koji ti se jave na društvenim mrežama i kažu “Brate, može li želja”. Evo samo sam čekao da mi ti kažeš, još ćeš i da dođem na takmičenje, pa ćeš da me zakitiš. Iako sam jako dobar sagovornik i znam da slušam, što se muzike tiče, slušam samo sebe i svog mentora naravno, koji ima kredibilitet da mi kaže da nešto ispravim– istakao je Pandur koji je do polufinala takmičenja krio ko mu je deda.

Kako kaže, nije želio da na taj način „kupi“ poene, ali je bio veoma ponosan i sretan kada je Dragan Stojković Bosanac u emisiji otkrio ko mu je deda.

Nakon toga krenule su priče i nagađanja da li će Mirza uspjeti da nadmaši dedu, a sad je to i prokomentarisao za Grand.

-Na meni nije da nadmašim svog dedu, nego da negdje opravdam breme svog prezimena i nasljeđa. Sigurno ga neću nadmašiti. Prvo, on je bio čovjek sa apsolutnim sluhom, apsolutnim tempom, koji je završio Muzičku akademiju, svirao trombon i tipane u filharmoniji i drugim orkestrima. Bio je direktor produkcije Radija BiH. Suvišno je pričati o takvom čovjeku sa takvim znanjem, samo sam zahvalan što se taj talenat prenio na mene. Gene imam sa jedne i druge strane, moja kuća je mjesto gdje se muzika njeguje i sluša-istakao je i otkrio da je cijela njegova porodica muzikalna.

Ipak, jedan član malo je utanjio, a Mirza kroz šalu otkriva i ko to najmanje pjeva u njegovoj kući.

-Majka, ona najmanje pjeva, ali pjeva ozbiljno. Sestra je broj jedan, definitivno po mom ukusu, ne samo zato što mi je sestra i što je volim, nego ima neku staru dušu i svi smo negdje poznati po tome– istikao je, a na pitanje da li će se još neko iz njegove familije prijaviti za „Zvezde Granda, odgovorio je:

-Neće sestra, ona je otišla u nekom drugom smjeru. Sada je u svijetu nauke, medicine, jako je vrijedna, trudi se, ponos je porodice. Ja sam crna ovca koja je odučila da ide nekim svojim, blesavim putem od kojeg definitivno ne odustajem.

Iako je u takmičenje ušao bez pretjeranih ambicija, misleći da će ispasti u prvom krugu, vremenom je dobio na samopouzdanju i postao jedan od favorita.

Kako kaže, u finalu će tek sve da iznenadi.

-Mentorku ne smjem, sve okrećem na svoj fazon, nadam se da mi neće zamjeriti. Baš smo raspravljali da je “Bijelo dugme” recipročno “Južnom vetru”, samo je ovo rokerski svijet, a ovo narodnjački– rekao je Mirza koji je u takmičenju ostao prepoznatljiv po nevjerovatnim nastupima i maestralnim izvođenjem pop hitova.

(Express / Grand.nova.rs)

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...