fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Ministarstvu privrede dobilo saglasnost za zaključenje ugovora s bankama za plasman poticajnih kreditnih linija

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj jučer dala saglasnost Ministarstvu privrede KS za zaključenje ugovora sa odabranim bankama za plasman poticajnih kreditnih linija.

“Ministarstvo privrede KS će u narednom periodu zaključiti ugovore sa odabranim partnerima za plasman poticajnih kreditnih linija, a to su Bosna Bank International i UniCredit Bank. Za provođenje ovog programa, odnosno za subvenciju troškova po osnovu kamatne stope u visini do 3% iz Budžeta KS planiran je ukupan iznos od 2.500.000 KM”, kazao je ministar Zlatko Mijatović, obrazlažući ovu tačku dnevnog reda.

Nakon potpisivanja ugovora s bankama, privredni subjekti će se moći prijaviti na javni poziv koji će objaviti banke, a maksimalni pojedinačni iznos kredita za koji može aplicirati jedan subjekt male privrede iznosi 2.000.000 KM na period do sedam godina.

Na ovaj način privrednim subjektima se smanjuju ukupni troškovi zaduživanja, omogućava im se da pristupe kapitalu po povoljnijim uslovima, što dugoročno može motivisati male i srednje privrednike da hrabrije investiraju u svoje poslovanje i da lakše investiraju u istraživanje i razvoj novih proizvoda ili usluga koje bih trebale dovesti do inovacija i unapređenja konkurentnosti.

Vrlo je važno naglasiti da su obje odabrane banke aplicirale s kamatnom stopom nižom od 3%, što znači da će Ministarstvo privrede i ove godine u potpunosti subvencionirati troškove kamate.

“Mala privreda je stub koji nosi ekonomsku aktivnost na području Kantona Sarajevo, investiranjem u ovu oblast direktno investiramo i u rast i razvoj našeg kantona”, istakao je ministar Mijatović.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...