fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Magazin

Milkunić: I ovogodišnji Festival ‘Sevdalinko u srcu te nosim’ u misiji očuvanja baštine sevdalinke

Festival “Sevdalinko u srcu te nosim” jedini je festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu i kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu kao najvrednije muzičke baštine naših prostora. Festival će od 5. do 30. novembra ove godine zabilježiti petnaesto izdanje i to kao nikada do sada u vidu “Mjeseca sevdaha u Tuzli”.

– Festival sevladinke jedna je od aktivnosti u okviru značajnog projekta za sve nas u BiH i region, a to je sevladinka kao kulturno-historijsko nematerijalno blago BiH. To je Festival koji je jedini posvećen sevdalinci u svijetu, a ima društveno-kulturnu i istorijsku misiju očuvanja i prepoznavanja značaja sevladinke za BiH kao najvrijednije muzičke baštine naših prostora – kazao je u razgovoru za Fenu umjetnički rukovodilac Festivala sevladinke Dejan Milkunić.

Projekat koji je veoma kompleksan i obiman “Mjesec sevdaha u Tuzli” predstavlja ne samo lokalni, već i regionalni i nacionalni značaj za Bosnu i Hercegovinu.

– Festival sevladinke više nije festival sevladinke, nego ove godine će se desiti jedna velika promjena, a to je da će u cjelokupnom opusu pod nazivom “Mjesec sevdaha u Tuzli”, koji traje od 5. do 30. novembra, biti organizirane razne aktivnosti među kojima je i 15. jubilarni Festival. Prije toga bit će organizirane interaktivne radionice za mlade izvođače, muziko terapija sa djecom, javna tribina o značaju nominacije sevladinke na UNESCO-ovu listu, izložbe fotografija, unikatna druženja sa zvijezdama sevdaha, takmičarsko i revijalno veče Festivala i pokretanje vlastite produkcije i izdavanja CD-a takmičarskih kompozicija, odnosno kompozicija novih napisanih u duhu sevdaha – istakao je Milkunić.

Naglasio je da je to obiman projekat, koji u sebi sadrži i podaktivnosti što će biti organizirane u Tuzli od početka do kraja novembra.

Također bit će održan i 5. Međunarodni festival harmonikaša “Sevladinko harmonikom opjevana” 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

– Smatramo da je ovaj Festival itekako važan za očuvanje tradicije i kulturno-historijskog naslijeđa u BiH i samog procesa veoma bitnog za sve građane BiH, a i sve one Bosance i Hercegovce koji žive u svijetu, a to je da sevdalinka nakon nekoliko stotina godina bude uvrštena na UNESCO-ovu listu – potcrtao je Milkunić.

Glavne aktivnosti projekta “Mjesec sevdaha u Tuzli” su takmičarsko veče Festivala sevdalinke, koje će biti održano 29. novembra, te revijalno veče Festivala sevdalinke koje će biti održano 30. novembra, uz dodatna iznenađenja.

– Kada je riječ o takmičarskoj večeri, prvi put ove godine smo bili u velikoj dilemi pri odabiru kompozicija, jer smo dobili veliki broj autorskih kompozicija iz raznih dijelova Evrope i svijeta. Ove godine ćemo imati 12 novih autorskih komozicija koje će biti izdvedene uživo u BKC-u 29. novembra – kazao je Milkunić.

Neka od imena učesnika revijalne noći ovogodišnjeg festivala sevdalinke su: Halid Bešlić, Nedeljko Bilkić, Snežana Đurišić, Hanka Paldum, Viki Miljković, Elvira Rahić, Slađana Mandić, Fatmir Sulejmani, Nermin Handžić i mnogi drugi.

– Veoma je bitno da učesnici ali i posjetioci koji dođu u Tuzlu ovaj Festival i projekat smatraju svojim. Ovo je itekako projekat i Festival koji je na ponos svih nas i treba da bude, gdje u budućnosti možemo da konzumiramo sve rezultate ovog dugogodišnjeg rada i truda. Sevdah i sevdalinka je nešto što je izuzetno važno i najvrjednije što imamo kao kulturno-historijsko nematerijalno blago BiH – zaključio je u razgovoru za Fenu Milkunić. 

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...