fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Mijatović: 8,5 miliona KM novca koje je ušlo u budžet iz privrede treba da se vrati u privredu

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović kazao je za Biznis.ba da je svrha današnje prezentacije Godišnjeg programa razvoja male privrede otvaranje Ministarstva privrede u potpunosti prema javnosti, transparentan pristup, razbijanje paradigme da ovi poticaji i programi su rezervisani za neke privilegovane poslovne subjekte i ljude.

“Želim da kažem da nije tako. Želim da se predstavimo, ja zajedno sa svojom ekipom u Ministarstvu privrede kao jedna otvorena grupa, moderna, mladih osoba koji želi ovaj program da približi javnosti”, kazao je Mijatović.

Naime, 8,5 miliona KM novca koje je ušlo u budžet iz privrede treba da se vrati u privredu.

“Kroz ovih 11 programa, tri potpuno nova, dva nadograđena i poboljšana, šest koje smo preuzeli iz prethodnog perioda koji su se pokazali izvrsnim, imamo dobar feedback od privrednika, ovo je pravi način bio da se to prezentira, da odgovorimo pitanje na pitanja privrednicima, potencijalnim, budućim privrednicima i ljudima koji su možda imali negativno iskustvo u prethodnom periodu, da im odgovorimo na njihove nedoumice i razriješimo te stvari kako bi privrednici mogli lakše, jednostavnije i sigurnije da apliciraju na ove javne pozive”, kazao je Mijatović.

Kazao nam je da je prije 15 dana objavljen Kalendar objave javnih poziva te privrednici sada mogu planirati kada će biti određeni javni poziv, prikupljati dokumentaciju koja im je potrebna i bez stresa planirati svoje poslovne aktivnosti.

“Kalendar je objavljen čisto da da upute, ulazne informacije budućim privrednicima kada će neki javni poziv biti objavljen. To nijedno ministarstvo do sada nije radilo. Nažalost, to je inovacija iako smo u 2024. godini. U Vladi KS imate puno ministarstava koje provodi razne programe, razne javne pozive objavljuje, to često prođe ispod radara. Mi ovim potezima želimo da budemo transparentni, otvoreni, da se priča o tome. Želimo da smanjimo neznanje potencijalnih privrednika. Imate kalendar javnih poziva, znate kada izlazi javni poziv i nema potrebe da zovu ministarstvo niti mene i pitaju kada će”, kazao je Mijatović.

“To je jedan vid otvorenosti i transparentnosti. To je jedan logičan slijed. Ako 8,5 miliona KM trošimo i ulažemo u ovu priču, onda su ovi propratni sadržaji: prezentacija, web stranica, kalendar, sasvim prirodna stvar, jedan akcesorna stvar za sve”, zaključio je Mijatović.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...