fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

Mala kuhinja

Uređenje male kuhinje može biti veliki izazov. Međutim, ako dobro isplanirate raspoloživi prostor i koristite ergonomska i praktična rješenja, dobit ćete ugodan prostor za realizaciju svojih kulinarskih planova. Saznajte kako urediti malu kuhinju i kako je opremiti.

Precizno mjerenje i dobar plan su osnova za uspješno aranžiranje

Prilikom opremanja bilo koje kuhinje vrijedi početi s vrlo preciznim mjerenjima prostora. Izmjerite površinu poda i svakog zida. Nacrtajte ih i dodajte postojeće instalacijske elemente, vrata i prozore na plan. Ne zaboravite izmjeriti i tačnu visinu prostorije – u maloj kuhinji vrijedi iskoristiti puni potencijal zidova.

Nakon što ste dobili dimenzije prostorije, možete pristupiti planiranju rasporeda namještaja i njegove estetike. Potražite inspiraciju na internetu, TV programima ili u štampi. Posjetite nekoliko prodavnica namještaja i izložbenih prostora s namještajem po mjeri. Zahvaljujući ovom znanju, lakše ćete pronaći svoj omiljeni stil.

Uređenje male kuhinje

Čak i najmanja kuhinja treba ponuditi nekoliko osnovnih zona:

  • Zona skladištenja – ovo je mjesto gdje možete pohraniti prehrambene proizvode i posuđe. Ova zona treba da sadrži frižider, kao i ormare sa policama ili ladicama.
  • Zona za pranje i pripremu – tu ćete moći da operete povrće, ogulite ga, pripremite sendviče ili zamjesite tijesto. U toj zoni mora se naći sudoper i radna ploča, korpe i košare.
  • Zona za kuhanje – prostor u kojem se odvija stvarni proces kuhanja. Ova zona mora imati šporet i pećnicu.

Što je manji raspoloživi prostor, to će pojedine zone biti uže – međutim, važno je planirati cijeli raspoloživi prostor što maksimalno ergonomični. Stoga je korištenje zoniranja od ključne važnosti, jer je zgodno da se frižider nalazi blizu radne ploče, a sudoper relativno blizu radne ploče i šporeta.

Kompaktna rješenja za malu kuhinju

Mala kuhinja je relativan pojam – za svakoga znači nešto sasvim drugo. Neki ljudi vjeruju da je odvojena kuhinja s prozorom od 14 kvadratnih metara mala. Drugi imaju samo kuhinjski aneks u dnevnom boravku ili hodniku, ili prostoriju dugačku nekoliko metara. Zaista nema smisla tražiti definiciju pojma “mala kuhinja”, bolje je da se fokusirate na ono što možete učiniti da uredite svoj prostor na praktičan način. Idealna opcija su kompaktna rješenja – namijenjena malim kuhinjama Sjajni primjeri ove opcije su ploče za kuhanje s dvije ringle, mašine za pranje sudova širine 45 centimetara ili frižideri ispod ploče. Ako nema dovoljno prostora za veliku perilicu posuđa, ne vrijedi ga se potpuno odreći – bolje je instalirati tanku verziju i pokrenuti je malo češće.

Mala kuhinja sa velikim potencijalom – iskoristite zidni prostor

Umjesto da brinete o malom prostoru u kuhinji, razmislite o izgradnji strukture koja koristi cijelu visinu prostorije. Takvo rješenje možete jednostavno naručiti po mjeri ili izraditi od modularnog namještaja.

Vertikalno proširenje kuhinje ima velikog smisla jer se u gornjim ormarićima mogu se čuvati rjeđe korišteni, ali ipak neophodni predmeti. Ako se bojite da vas ne zatrpa previše ormarića, upotrijebite jednostavan trik – gornje ormariće odaberite u boji zida na kojem visea donje u tamnijoj boji. Efekat će biti lagan i suptilan.

Opremite svoju kuhinju samo neophodnim stvarima

U mnogim kuhinjama nedostatak prostora nije zbog mikroskopske veličine, već zbog viška predmeta. Razmislite koliko posuđa, pribor i oprema za pečenje vam je zapravo potrebno. Moderne šerpe i tave koje ćete naći u Pepco su ergonomski i praktični. Neki modeli se lako mogu skladištiti naslagani jedan na drugi, što će uštedjeti mnogo prostora.

Infografika Pepco: Kante za otpad

Vodite računa o dobroj organizaciji unutar ormara i ladica

Čuvanje kuhinjskih predmeta i prehrambenih proizvoda na način da se ne gubi vrijedan prostor zahtijeva nekoliko jednostavnih dodataka, poput pregrada i organizatora ladica. Oni će olakšati organizaciju sadržaja polica. Drugi način da bolje iskoristite raspoloživi prostor je skladištenje prehrambenih proizvoda (posebno rastresitih) u posebne kutije, koje se mogu slagati jedna na drugu i vrlo blizu jedna drugoj.

Takve kutije za hranu i piće možete pronaći u Pepco po odličnim cijenama.

Pročitajte takođe: Moderna kuhinja – kako urediti i opremiti?

Nemojte zaboravite na optičke trikove

Jeste li znali da određene boje i uzorci mogu učiniti da soba izgleda prostranije? Tako djeluju lagane površine i blago sjajni namještaj koji reflektira svjetlost. Sličan efekat će pružiti i zidno ogledalo, koje odražava fragment unutrašnjosti i čini ga većim. Svijetle, dobro osvijetljene kuhinje uvijek će izgledati prostranije od onih tamnijih boja. Ništa tako pozitivno ne utječe na percepciju interijera kao red – što je manje predmeta postavljeno na radnu površinu i na otvorenim prostorima u maloj kuhinji, to će izgledati veća.

Uređenje male kuhinje ne mora biti teško. Iskoristite njen pun potencijal. Odaberite udobne dodatke i posuđe iz Pepco kako biste stvorili prostor prilagođen vašim potrebama.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...