fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svijet

Majka ubijenog palestinskog dječaka poziva na pravdu

Majka palestinskog mališana koji je preminuo od zadobijenih rana nakon što su izraelski vojnici prošle sedmice otvorili vatru na njega pozvala je na pravdu u utorak dok je prisustvovala njegovoj sahrani na okupiranoj Zapadnoj obali.

Marširajući s desecima ožalošćenih, Marwa al-Tamimi je posljednji put držala svoje dijete, a njegovo lice je stajalo među njenim dlanovima dok se naginjala da ga poljubi u čelo.

– Želim pravdu za mog sina i da svaka osoba koja je pucala na mog muža i sina odgovara – rekla je ona.

Mohammad, za koga je njegova majka rekla da je prije nekoliko mjeseci dočekao svoj treći rođendan, podlegao je u ponedjeljak prostrelnoj rani na glavi nakon što su se on i njegov otac našli pod izraelskom vatru u blizini svoje kuće dok su se vozili u posjetu rodbini.

Haitham al-Tamimi, otac, pogođen je u rame.

– Kada sam otišla da provjerim svog sina, rekla sam (vojnicima) da mi je sin ubijen. Rekli su ‘odmaknite se ili ćemo pucati – kazala je majka, koja nije bila u automobilu, za Reuters.

U saopćenju nakon incidenta, izraelska vojska (IDF) navela je da su vojnici odgovorili bojevom municijom na pucnje koje su napadači ispalili prema jevrejskom naselju, a dvojica Palestinaca, među kojima i jedno dijete, su ranjeni.

– IDF žali zbog štete nanesene neborcima i predana je da učini sve što je u njenoj moći da spriječi takve incidente – navodi se u saopćenju.

Prema palestinskom uredu Međunarodne obrane djece (DCIP), Al-Tamimi je bio jedan od 27 palestinskih maloljetnika ubijenih kao rezultat aktivnosti izraelske vojske i doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi od januara.

Troje izraelskih maloljetnika ubijeno je u istom periodu, sudeći po izraelskim podacima.

– Bez odgovornosti, izraelski zločini nad našim narodom i djecom nastavit će se nesmanjenom količinom – napisao je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh u tweetu u utorak.

Američki ured za palestinska pitanja pozvao je Izrael “da procijeni svaku upotrebu smrtonosne sile koja uključuje civilne žrtve”.

Američki apel nalik je izjavama delegacije EU za Palestince i posrednika Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni proces u kojima se Izrael poziva da se smatra odgovornim za Al-Tamimijevu smrt, prenosi Reuters.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...