Pratite nas

Upišite traženi pojam

BiH

Lumiwingsov krah u Tuzli: Ukinute sve linije, izvjestan prekid saradnje s aerodromom

Aviokompanija Lumiwings obustavila je sve operacije sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba. Kako saznajemo, razlog leži u lošoj popunjenosti aviona, odnosno ekonomskoj neopravdanosti saradnje koja bi izvjesno u potpunosti mogla biti prekinuta.

Grčka aviokompanija Lumiwings u decembru prošle godine dobila je subvenciju Vlade Tuzlanskog kantona u iznosu od dva i po miliona konvertibilnih maraka, nakon čega je zvanično uspostavljeno poslovanje s Međunarodnim aerodromom u Tuzli.

Spomenuti novčani iznos bio je namijenjen za pokrivanje eventualnih gubitaka koje bi aviokompanija ostvarivala, a kako saznaje Klix.ba novac je već u cijelosti potrošen za ekonomsku nadoknadu.

Naime, kako saznajemo, novac je iskorišten za pokrivanje troškova zbog izuzetno lošeg odziva putnika, odnosno prilično slabe popunjenosti aviona koja je posebno bila izražena u januaru i februaru ove godine.

Shodno tome, Lumiwings je donio odluku po kojoj je suspendovao sve ranije najavljene linije do 31. marta ove godine. One se odnose na Stockholm, Halmstad, Maastrich, Saarbrucken i Esbjerg. Prvobitni plan je bio da se na ovim destinacijama smanji broj sedmičnih operacija sa dvije na jednu, ali je ipak na kraju donesena rigoroznija odluka.

Također, nešto ranije je izvršena suspenzija i planiranih letova za Istanbul, a prvi avion prema turskoj prijestolnici zvanično je trebao poletjeti 5. marta ove godine.

O svom potezu Lumiwings je obavijestio Međunarodni aerodrom u Tuzli iz kojeg je ranije za Klix.ba potvrđeno da su poslovni potezi grčke aviokompanije za prva dva mjeseca ove godine ispod plana poslovanja.

 

 

 

(KLIX/ VaseVi

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nakon tragedije u Sarajevu na Bentbaši u kojoj su se utopili majka i sin objavljena je smrtovnica odnosno vrijeme sahrane. U tragediji su smrtno...

Biznis

Nakon što je kompanija Bingo nedavno kupila najveći tržni centar na Ilidži – Grand Centar, uslijedilo je veliko preuređenje. Objekat će se, kako saznajemo,...

Crna hronika

Dženaza Amili Šehović (34) , čije je tijelo zajedno s tijelom njenog djeteta izvučeno iz korita Miljacke, na području Bentbaše u Sarajevu, klanjat će...