fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Lidl na udaru kritika: Navodno pokušali sakriti izraelsko porijeklo robe

Supermarketi lanca “Lidl” našli su se na udaru kritika u Francuskoj zbog navodnih pokušaja da sakriju izraelsko porijeklo nekih proizvoda i robe, javili su lokalni mediji.

Eskalacija sukoba u Gazi dovela je do poziva da se roba iz Izraela potpuno zabrani.

Francuski potrošači primjetili su da “Lidl” na avokado i nar iz Izraela stavlja etiketu o afričkom ili španskom porijeklu. Veliki broj korisnika objavio je fotografije proizvoda i njihovih etiketa na platformi “X” kao dokaz rekavši da je to skandal u “Lidlu”.

“Na ovom proizvodu navodi se da je uvezen iz Maroka, ali nakon pregleda jasno je da je proizvod iz Izraela”, napisao je jedan od korisnika društvenih mreža.

Potrošači vjeruju da se ovo dešava u mnogim prodavnicama, jer su slične situacije registrovane u prodavnicama “Ošan” i “Karfor”.

Iako su slučajevi pogrešnog etiketiranja robe registrovani i ranije, njihov broj se naglo povećao nakon početka sukoba na Bliskom istoku početkom oktobra i sve su češći pozivi propalestinskih aktivista za bojkot izraelske robe.

Pojedini potrošači misle da su ti pozivi natjerali prodavnice da pogrešno etiketiraju robu izraelskog porijekla kako bi potrošači nastavili da je kupuju.

Komentarišući ove izvještaje, “Švarc grupa”, koja je vlasnik prodavnica “Lidl”, saopćila je da je do tih grešaka došlo slučajno, prenosi SRNA.

“S obzirom na nedavne događaje na Bliskom istoku, uplašeni smo onim što se dešava u našim prodavnicama i sa velikom zabrinutošću posmatramo situaciju. Kompanije `Švarc grupe` odbacuju sve oblike nasilja. Naše misli su sa žrtvama sukoba”, navedeno je u saopćenju pres-službe “Švarc grupe”.

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...