fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Lejla Njemčević osvojila 2. mjesto na Svjetskom kupu u Češkoj

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević osvojila je drugo mjesto na Svjetskom kupu u maratonu u Novo Mesto na Morave u Češkoj Republici, nakon jedne od najuzbudljvijih utrka na Svjetskim kupovima posljednjih godina.

Nakon pet sati i 45 minuta pobjedu je odnijela Vera Looser, dok je Lejla Njemčević prošla kao drugoplasirana kroz cilj sa zaostatkom od samo 29 sekundi. Na trećem mjestu završila je Rosa Van Doorn iz Holandije.

Staza dužine 124 kilometra a koja je vožena u dva kruga donijela je veoma taktičko utrkivanje s obzirom na mnogo ravnih dionica. Nakon prvog kruga grupa od šest biciklistkinja se odvojila od ostatka. Veoma brzo grupa je spala na vodeći trojac u kojem je naša takmičarka provela najviše na čelu grupe.

Nakon tehničke dionice Vera Loser je uspjela steći prednost oko jedne minute ali je Lejla Njemčević snažnom vožnjom spojila grupu od tri takmičarke. Pobjednik je odlučen na posljednjem tehničkom usponu, na kojem je Njemčević ušla kao prvoplasirana ali pravi malu grešku zbog koje je izgubila pobjedu.

– Veoma interesantno i nevjerovatno teško utrkivanje od skoro šest sati. Od samog starta išla sam na pobjedu. Ipak ostale takmičarke nisu željele da surađuju te sam većinu utrke provela na čelu grupe i potrošila dosta energije. Iako sam prošle godine ovdje upisala pobjedu ne mogu biti nezadovoljna drugim mjestom. Ostala su još dva Svjetska kupa do kraja i moj cilj je odbrana titule ukupne pobjednice. Naredna utrka će biti sigurno jedna od najtežijih koje smo vozili s obzirom na to da nas očekuje 5.000 metara uspona – kazala je Njemčević.

Bh. takmičarka je borbenom vožnjom na utrci prikupila veliki broj simpatija od gledalaca na utrci, te je imala podršku publike na čitavoj stazi.

Naredni svjetski kup koji se održava u Francuskoj na rasporedu je krajem juna i takmičare očekuje jedna od najtežih utrka u kalendaru Svjetske biciklističke federacije, sa 5.000 metara uspona na 100 kilometara dužine.

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...