fbpx
Biznis

Krunić: Zbog velike potražnje nastavljamo sa gradnjom zgrada u Goraždu

Izgradnja stambeno-poslovne zgrade “Lamela L“ u ulici Ibrahima Popovića u Goraždu provodi se planiranom dinamikom – potvrdio je ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Bojan Krunić.

Prema njegovim riječima, investitor koji je ujedno i izvođač poštuje predviđeni plan gradnje koja je započeta u martu.

– Očekujemo da će sve biti kako je i planirano i da će objekat biti izgrađen u predviđenom roku. U ovoj zgradi bit će ukupno 18 stambenih jedinica površine od 40 do 68 kvadrata, od čega 12 dvosobnih, tri jednosobne i tri garsonjere, a u prizemlju zgrade planirani su poslovni prostori u kojima će biti smještena jedna od kantonalnih institucija – podsjetio je on.

U međuvremenu, okončan je javni poziv te objavljena rang lista podnosilaca zahtjeva za kupovinu stana po povoljnim uslovima u “Lameli L“.

– Imali smo veliki broj zahtjeva, njih 62 na 18 stanova, od čega je 15  odbijeno zbog nepotpune dokumentacije. S obzirom na veliku zainteresiranost za kupovinu stanova po povoljnim uslovima, vrlo brzo će se krenuti u kupovinu novog zemljišta i gradnju nove stambeno-poslovne zgrade jer takvih stanova fali na tržištu BPK. Već se na sjednici Vlade razgovaralo o traženju lokacije za izgradnju novog stambenog kompleksa – kazao je Krunić.

Vrijednost izgradnje “Lamele L” je 2,6 miliona KM, a zgrada bi trebala biti useljiva krajem 2024. godine.

Zahvaljujući subvenciji Vlade BPK-a u iznosu od 500 KM po kvadratu, cijena kvadratnog metra stana iznosi 1.525, 90  KM. Uz stan ide i pripadajući podrum koji se obračunava sa 50 posto dobijene cijene stana, s tim da se ta cijena ne subvencionira i on iznosi oko 1.020 KM po kvadratu.

Biznis.ba / FENA

Izvor

Oznake: , ,

Možda vas zanima