fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ko najviše, a ko najmanje zarađuje u FBiH? Razlika u plaćama veća od 4.000 KM mjesečno

Razlika između plaća zaposlenih u trenutno najplaćenijim strukama u Federaciji BiH i onih čije je zanimanje na dnu liste veća je od 4000 KM mjesečno.

Najveća i najniža plaća
Prema podacima objavljenim na mrežnoj stranici portala Plata.ba, najplaćenije osobe u Federaciji BiH trenutno su zaposlene na radnom mjestu country manager – viši menadžment s obzirom na to da njihova plaća iznosi 5022 KM.

Na drugom mjestu su zaposleni na pozicijama generalnog direktora (viši menadžment) s mjesečnim primanjima u visini od 4188 KM, slijedi IT direktor (viši menadžment) s plaćom od 4089 KM te leasing direktor (leasing) s 4008 KM.

Prema podacima portala Plata.ba, među plaćenijim zanimanjima su i IT arhitekt (IT softver) s plaćom od 3864 KM, lead developer (IT softver) s 3739 KM, menadžer tvornice (viši menadžment), čija plaća iznosi 3708 KM, direktor prodaje (viši menadžment) s 3682 KM, ekonomski/financijski menadžer (viši menadžment), čija je plaća 3495 KM te marketinški direktor (viši menadžment) s mjesečnom plaćom od 3401 KM.

S druge strane, prema podacima istog portala, zaposlenici s najmanjom mjesečnom plaćom su obućari u tekstilnoj, kožnoj i odjevnoj industriji, čija je plaća 644 KM. Nekoliko maraka veću plaću od njih, odnosno 650 KM, prema podacima spomenutog portala, imaju krojači u tekstilnoj, kožnoj i odjevnoj industriji, dok je plaća šivača u istoj toj privrednoj grani tek 667 KM.

Prema istim podacima, čistač odnosno osoba koja obavlja pomoćne i niskokvalificirane poslove ima plaću od 720 KM, a portir, osoblje za pružanje informacija, odnosno oni koji rade na pomoćnim i niskokvalificiranim poslovima 772 KM, dok je plaća higijeničara u medicini, farmaciji ili veterini 827 KM. Njegovatelj starijih osoba ima mjesečnu plaću u visini od 833 KM, a rezač tkanine u tekstilnoj, kožnoj i odjevnoj industriji 834 KM.

Plaća pakera – osobe koja radi u proizvodnji je 845 KM, a domara u školi 859 KM. Neka ranija istraživanja pokazala su da najveći broj stanovnika BiH mjesečnu plaću od 2000 KM smatra dostatnom za život uzevši u obzir svakodnevna poskupljenja gotovo svih proizvoda i usluga.

Konstantan rast
Inače, sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za ožujak 2024. godine iznosi 2917,50 KM. Prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za siječanj iznosila je 1338 KM, a minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, je 619 KM, tako da je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom 45,86 posto, a minimalnom plaćom 21,22 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, od kojih jedno pohađa srednju, a drugo osnovnu školu. Postoci sudjelovanja pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici iznose: prehrana 43,72 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,42 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,32 posto, obrazovanje i kultura 10,62 posto, odjeća i obuća 12,34 posto, prijevoz 4,73 posto te održavanje kućanstava 6,85 posto.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

Nakon pobjede Šejle Zonić u Zvezdama Granda navodno je upitan njen pobjednički koncert u Tuzli. Armin Zonić, Šejlin suprug, osvrnuo se na dešavanja nakon...