fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Svijet

Kineski premijer Li Qiang upozorio na mogući ‘haos i sukobe’ u Aziji

Azija mora izbjeći “haos i sukobe” ili će budućnost regije biti izgubljena, rekao je kineski premijer Li Qiang, obraćajući se međunarodnoj publici političkih i poslovnih lidera u četvrtak, prenosi AFP. 

Li je rekao da Kina može biti “sidro za svjetski mir i stabilnost” i da će nastaviti s reformama i otvaranjem.

– U ovom neizvjesnom svijetu, sigurnost koju nudi Kina je sidro za svjetski mir i razvoj – rekao je Li na godišnjem forumu Boao za Aziju na kineskom ostrvu Hainan.

– Tako je bilo u prošlosti i tako će ostati i u budućnosti – dodao je.

Deseci poslovnih lidera, uključujući izvršnog direktora Applea Tima Cooka, glavnog izvršnog direktora HSBC-a Noela Quinna i osnivača Blackstonea Stephena Schwarzmana, prisustvuju forumu, koji dolazi u vrijeme kada se Kina suočava sa žestokom konkurencijom sa Sjedinjenim Državama, kao i zadatkom oživljavanja druge najveće ekonomije u svijetu nakon skoro tri godine izolacije pod oštrom politikom nulte stope Covid.

Politički lideri koji prisustvuju događaju su i španski premijer Pedro Sánchez, koji bi u julu trebao preuzeti ulogu predsjedavajućeg Evropske unije i malezijski premijer Anwar Ibrahim.

Uprkos slabim ekonomskim podacima u prva dva mjeseca 2023. godine, Li je rekao da je Kina na putu oporavka nakon okončanja politike nulte stope Covid koja je konačno naglo ukinuta u decembru prošle godine nakon rijetkih masovnih protesta u toj zemlji.

– Kina će nastaviti da traži napredak uz održavanje stabilnosti, konsolidacije i širenja zamaha ekonomskog oporavka i promoviranja sveukupnog poboljšanja kineskog ekonomskog učinka – rekao je Li.

Kineska ekonomija porasla je za samo 3 posto u 2022. godini, što je najslabiji učinak u posljednjih nekoliko desetljeća s izuzetkom 2020. godine, kada je Covid poremetio poslovanje, putovanja i trgovinu.

Li, bliski saradnik kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koji je ranije ovog mjeseca imenovan za drugog čovjeka Kine, rekao je da će Kina ostati posvećena “reformama i otvaranju” bez obzira na “evoluirajuću” globalnu situaciju.

RTVTK/FENA

Izvor

Izdvojeno

Crna hronika

Pjevač Mujo Hodžić, bivši takmičar “Zvezda Granda” preminuo je danas u Tuzli. Mnogi se prijatelji opraštaju od njega na društvenim mrežama. Porodici želimo iskreno...

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nekadašnji učesnik „Zvezda Granda“ Mujo Hodžić preminuo je u 26. godini života, a kako Grand saznaje pjevač se objesio. Izvor blizak blizak Grandu otkrio je da je Mujo već...

Crna hronika

Policijski službenici PU Stari Grad su, nastavljajući rad u cilju identifikacije tijela pronađenih dana 11.04.2024. godine na lokalitetu Bentbaša, a nakon prepoznavanja od strane...