fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Kina zabranila nabavku čipova američke tvrtke

Kineski regulator za kibernetički prostor zabranio je operaterima ključne infrastrukture nabavu memorijskih čipova američkog Micron Technologyja uz obrazloženje da nisu prošli na testu mrežne sigurnosti. “Analizom je utvrđeno da Micronovi proizvodi uključuju ozbiljne rizike za mrežnu sigurnost koji predstavljaju značajne sigurnosne rizike za kineski lanac nabave ključne informatičke infrastrukture i utječu na kinesku nacionalnu sigurnost”, objavila je uprava za kibernetički prostor.

Nisu naveli pojedinosti niti precizirali koje Micronove proizvode zaključak obuhvaća. Micron je rekao da je dobio obavijest kineskog regulatora o zaključku analize, dodavši da “očekuje nastavak dijaloga sa kineskim vlastima”.

Kina je analizu Micronovih proizvoda najavila krajem marta. Iz tvrtke su tada rekli da surađuju s regulatorom i da njihovo poslovanje u Kini teče normalno. Nedjeljna odluka mogla bi utjecati na sektore u rasponu od telekomunikacija do transporta i financija, prema širokoj kineskoj definiciji ključne informatičke infrastrukture, a vremenski se poklopila sa sporom Washingtona i Pekinga oko tehnologije čipova.

SAD je domaćim proizvođačima već ograničio izvoz najsuvremenijih čipova u Kinu, a s Nizozemskom i Japanom dogovorio je i zabranu izvoza opreme na njihovu proizvodnju. Micron proizvodi čipove za DRAM i NAND flash memoriju, a konkurenti su mu južnokorejski Samsung Electronics i SK Hynix i japanski Kioxi, kompanija u sastavu Toshibe.

Američka kompanija u Kini generira oko 10 posto prihoda. U 2022. njegov prihod u Kini i Hong Kongu iznosio je 5.2 milijarde dolara, s udjelom u ukupnom prihodu od oko 16 posto, prema savjetodavnoj tvrtki Jefferies.

Trenutno nije jasno obuhvaća li odluka Pekinga i prodaju Micronovih proizvoda stranim tvrtkama u Kini, koje su glavni klijenti američke tvrtke i koriste njezine proizvode kao komponente, prema analitičarima.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...