fbpx
Vijesti

Kim Jong-un predstavio podmornicu za nuklearni napad: Imat će neka temeljna ograničenja i ranjivost

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un učestvovao je u ceremoniji otkrivanja, kako Pjongjang kaže, njegove prve podmornice sposobne za lansiranje nuklearnog oružja.

Državni mediji su rekli da je podmornica ojačala nuklearno odvraćanje zemlje “velikim koracima”, piše “BBC”.

Nazvan je Hero Kim Kun Ok po sjevernokorejskom mornaričkom oficiru i historijskoj ličnosti.

Podmornica koja može ispaliti nuklearno oružje već je dugo na popisu oružja koje Sjeverna Koreja želi izgraditi.

Na fotografijama koje su objavili državni mediji, Kim se vidi kako stoji u brodogradilištu, okružen pomorskim oficirima, a zasjenjen golemom crnom podmornicom.

Citira se da će podmornica biti jedno od glavnih sredstava mornarice za “podvodnu ofanzivu”.

“Nuklearna napadna podmornica, koja je bila simbol agresije protiv naše nacije posljednjih nekoliko decenija, sada simbolizira našu prijeteću moć koja tjera strah u naše beskrupulozne neprijatelje”, rekao je.

Ali postoji određeni skepticizam o tome koliko će to biti učinkovito.

Analitičari vjeruju da se radi o podmornici klase Romeo iz sovjetske ere – istoj koju je Kim pregledao 2019. – ali je modificirana da nosi nuklearno oružje.

“Kao platforma, imat će neka temeljna ograničenja i ranjivosti”, rekao je Joseph Dempsey, istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije.

To uključuje bučnost, sporost i ograničen domet, prema Vann Van Diepenu, bivšem stručnjaku za oružje američke vlade, koji je razgovarao s novinskom agencijom Reuters.

Dempsey je rekao da se čini da su krma i propeleri podmornice zamućeni kako bi se sakrilo da je riječ o starom brodu.

Ne znamo je li ova podmornica operativna. Sjevernokorejci tek trebaju pokazati da mogu uspješno ispaliti rakete koje mogu nositi nuklearno oružje.

Smatra se da je plovilo dizajnirano za nošenje krstarećih projektila kraćeg dometa lansiranih s podmornica (SLCM), koji mogu pogoditi regionalne ciljeve.

Južna Koreja je osudila lansiranje i dovela u pitanje sposobnosti podmornice, rekavši da ih je Sjeverna možda preuveličala.

Japan je također izrazio nelagodu. Glavni sekretar kabineta Hirokazu Matsuno rekao je da vojna aktivnost Sjeverne Koreje “predstavlja veću i neposredniju prijetnju sigurnosti naše zemlje nego prije”, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja također je ove godine nastavila redovita testiranja balističkih i krstarećih projektila, nakon značajnog porasta testiranja obavljenih 2022.

Otkriće podmornice dolazi nekoliko dana uoči 75. godišnjice osnutka Sjevera. Državni mediji su rekli da će kinesko izaslanstvo biti poslano da učestvuje u proslavi.

Također slijedi izvješća da gospodin Kim planira putovati u Rusiju ovog mjeseca kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Postoji zabrinutost da bi Sjeverna Koreja zauzvrat mogla tražiti naprednu tehnologiju oružja od Moskve.

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima