fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kemal Ademović o nabavci helikoptera u KS: Umjesto takozvanih “gospodara života i smrti”- vladavina zakona i potrebe građana

U Sarajevu je jučer potpisan ugovor o nabavci helikoptera za potrebe sarajevske policije, a potpisivanjem ugovora između MUP-a Kantona Sarajevo i zeničke firme “Shot” koja je izabrana kao nabavljač, realizovana je ideja 2019. godine.

—- Ovo je, ako je slutiti po reakcijama, vijest (barem) dana, ako ne i mjeseca u BiH.

  • Svoju reakciju povodom događaja objavio je i Kemal Ademović, predsjedavajući DN PS BIH.
    Reakciju Ademovića na FB prenosimo u cjelosti…

SARAJEVSKI HELIKOPTER

“Malo je šta u javnom prostoru proteklih par godina izazvalo interesovanje medija, a potom i pažnju šire javnosti, kao sarajevski helikopter. Bilo je mnogo pokušaja osporavanja njegove nabavke. Teško je objasniti zašto. Čini se da dnevna politika, ne razmišljajući o štetnim posljedicama po strateška pitanja Kantona Sarajevo i opše sigurnosti građana, ne bira sredstva da dođe do nekog političkog poena.

Ako govorimo o potrebi nabavke helikoptera u Kantonu Sarajevo, zadnjih decenija smo se susretali sa puno izazova i kriznih situacija bez sredstava za adekvatan odgovor. Bilo bi nam lakše da smo imali helikopter. Pretrpili smo znatne štete. Bilo bi ih manje da smo imali helikopter.

Prvi segment te potrebe jeste oblast civilne zaštita, posebno u vremenu elementarnih nepogoda. Poplave i požari u Kantonu Sarajevo nisu rijetkost. Savremena letjelica poput ove koju nabavlja MUP KS u takvim okolnostima bez sumnje spašava i ljudske živote i imovinu.

Poseban segment je hitna medicinska pomoć. Neki su krajevi Kantona dosta udaljeni od Centra Grada gdje su smještene bolnice koje mogu pomoći pacijentima u stanju dok se bore za život. Kolaps saobraćaja također nije rijetkost. A u hitnoj medicini brzina je najvažnija.

“Zlatni sat” je period od oko sat vremena nakon ozbiljne povrede ili teškog zdravstvenog stanja, tokom kojeg su brza intervencija i transport ključni za preživljavanje pacijenta ili sprečavanje dugoročnih posljedica po zdravlje. Hitna pomoć se organizuje tako da bi taj “zlatni sat” mogao biti postignut. Iz tog razloga su i uvedeni helikopteri u razvijenom svijetu. Vozila hitne pomoći često ne mogu postići tih traženih 60 minuta kada su u pitanju ruralna ili brdska područja, planinski krajevi, pa i gradske ceste.
Možda i jeste najbolji odgovor na licitiranje o tome da helikopter puno košta – kontrapitanje: koliko košta jedan ljudski život? I koliko košta mnogo ljudskih života ili njihovo zdravstveno stanje?

Treći je segment potrebe – policijski rad i opšta sigurnost građana. Nabavku helikoptera neki su pokušali dovesti u kontekst ratnih dešavanja. Mi imamo dovoljno kriminala i bez ratnog kriminala. Imali smo ubice-bjegunce u više navrata, koji su izazivali opštu paniku. Imali smo razne krijumčare, od narkotika, raznih nelegalnih roba, do krijumčara migranata i samih migrantskih grupa bez nadzora sistema.

Helikopter je i prevencija, da ne reagujemo samo onda kada se katastrofa desi već da reagujemo na vrijeme.

I da onda kada su nam životi ugroženi ne čekamo ni na čiju milost hoće li nam dozvoliti da pokrenemo helikopter već da ga pokreće realna potreba, propisana zvaničnim protokolima. Da vladavinu takozvanih “gospodara života i smrti” zamijeni vladavina zakona i potreba građana.

Helikopter je bez sumnje velika potreba i opšti interes Kantona. Mi smo se opredijelili za jačanje naših institucija i ustrajat ćemo na tom putu. Ne osvrćemo se mnogo na one koji su iz bilo kojeg razloga opstruisali ovaj proces. Čest razlog je neznanje – ne može se, jednostavno, svako baviti svačim.

  • Želim se zahvaliti i tadašnjem premijeru KS Elmedin Konakovicu, i sadašnjem premijeru Nihad Uku, što su prepoznali potrebu i istrajali u podršci ovoj nabavci. I tadašnjoj Skupštini KS, i sadašnjoj na čijem je čelu Elvedin Okerić, a posebno ministru Admir Katica koji je čovjek iz struke, iz sektora sigurnosti, koji se zbog svog znanja i uvjerenja nikada nije pokolobao niti podlijegao pritiscima koji su, želim u to vjerovati, bili plod, kako rekoh, prvenstveno neznanja.

Bilo mi je zadovoljstvo jučer prisustvovati i obratiti se na događaju organizovanom povodom svečanog čina potpisivanja ugovora o nabavci prvog helikoptera MUP-a Kantona Sarajevo.

Nadam se da će ovaj helikopter biti prvi helikopter u floti koju ćemo, ako Bog da, u budućnosti formirati.” – naveo je Kemal Ademović.

 

 

(VaseVijesti)

 

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...