fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kako u prijevremenu penziju u BiH?

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere.

Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije.

Kako su proteklih dana naveli iz Zavoda za penziono/mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO) Republike Srpske, pravo na starosnu penziju u sljedećoj godini imat će žene i muškarci s navršenih 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja, piše Večernji list BiH.

Nadalje navode kako će pravo na starosnu penziju u 2024. imati i osiguranik (muškarac i žena) s navršenih 59 godina i osam mjeseci života i 40 godina penzionog staža, pri čemu se granica u pogledu godina života povećava za četiri mjeseca. Iz Zavoda MIO podsjećaju da je tokom protekle godine taj uvjet bio 59 godina i četiri mjeseca života za osiguranike oba spola.

– Iznimno, žene imaju pravo na starosnu penziju kada navrše 57 godina i osam mjeseci života i 35 godina staža osiguranja, pri čemu se, također, granica u pogledu života povećava za četiri mjeseca. Uvjet koji je u ovom slučaju vrijedio do kraja 2023. godine je 57 godina i četiri mjeseca života isključivo za žene – navodi se u priopćenju Zavoda MIO.

Nadalje ističu kako postupno povećanje starosne granice za četiri mjeseca na razini jedne godine u postupku ostvarivanja prava na starosnu penziju prestaje 2025. godine, kada će pravo na starosnu penziju osiguranik ostvariti s navršenih 60 godina života i 40 godina penzionog staža, a žene s 58 godina života i 35 godina staža osiguranja.

Osiguranici koji su zaposleni na području FBiH također ne moraju čekati 65 godina života i 40 godina staža kako bi ostvarili penziju. Prema važećem zakonu, u ovom bh. entitetu još je uvijek moguć odlazak u prijevremenu penziju. Ipak, oni koji se odluče za tu opciju, moraju znati kako će primati umanjeni iznos penzije.

Za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju u odnosu na propisanih 65 godina života iznos ostvarene penzije umanjuje se za 0,333333 posto. Uvjeti za ostvarenje iznimne prijevremene starosne penzije u ovom bh. entitetu različiti su za žene i muškarce. Prema važećem zakonu, pravo na iznimnu prijevremenu starosnu penziju muškarci u FBiH moći će koristiti do 2026., a žene do 2036.

Zahtjev i zakon

Tako su muškarci koji su ovo pravo željeli iskoristiti do kraja prošle godine u trenutku predavanja zahtjeva za ostvarivanje ove penzije trebali imati 63 godine života i 38 godina staža osiguranja, a 2024. trebaju imati 63 godine i šest mjeseci života te 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

U 2025. muškarci će u prijevremenu penziju moći tek s napunjene 64 godine života i 39 godina staža osiguranja, a u 2026. godini sa 64 godine i šest mjeseci života te 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Žene koje su željele iskoristiti pravo na iznimnu prijevremenu starosnu penziju u FBiH do kraja 2023. u trenutku predavanja prijave za penziju trebale su imati 58 godina života i 33 godine staža osiguranja, dok u ovoj godini ovo pravo mogu iskoristiti one osiguranice koje napune 58 godina i šest mjeseci života te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Starosni prag penje se 2025. na 59 godina života i 34 godine staža osiguranja, a u 2026. na 59 godina i šest mjeseci života te 34 godine i šest mjeseci staža osiguranja.

Tokom 2027. žena će morati napuniti 60 godina života i 35 godina staža osiguranja, a tokom 2028. 60 godina i šest mjeseci života te 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja, dok se tijekom 2029. taj prag podiže na 61 godinu života i 36 godina staža osiguranja. Ako ne dođe do izmjena zakona, u 2030. za prijevremenu penziju žene će morati napuniti 61 godinu i šest mjeseci života te 36 godina i šest mjeseci staža osiguranja, u 2031. 62 godine života i 37 godina staža osiguranja, a u 2032. 62 godine i šest mjeseci života te 37 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

S navršene 63 godine života i 38 godina staža osiguranja pravo na prijevremenu penziju žene će ostvarivati tokom 2033., a već godinu poslije trebat će im najmanje 63 godine i šest mjeseci života te 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Zakon kaže kako se u 2035. prag podiže na 64 godine života i 39 godina staža osiguranja, dok će tijekom 2036. vrijediti pravilo od najmanje 64 godine i šest mjeseci života te 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...