fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kakav tačno helikopter nabavlja MUP KS: Ovo je Bell 412EPX (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo je donijelo odluku o nabavci helikoptera BELL 412EPX, čime, kako kažu, planiraju značajno unaprijediti svoje operativne kapacitete i povećati nivo sigurnosti u kantonu.

No, o kakvoj se tačno letjelici radi? Ovaj napredni višenamjenski helikopter donosi niz prednosti koje će omogućiti bržu i efikasniju reakciju u raznim hitnim situacijama.

BELL 412EPX je helikopter poznat po svojoj izdržljivosti, pouzdanosti i svestranosti. Opremljen je sa dva motora PT6T-9 Twin Pac, koji omogućavaju maksimalnu brzinu od 260 km/h. Helikopter može postići dolet od preko 650 kilometara i operirati na visinama do 6,096 metara. Ima kapacitet za prevoz do 14 putnika ili tereta težine do 2,268 kilograma.

Jedna od ključnih karakteristika ovog helikoptera je napredna avionika, koja uključuje digitalni kokpit i sofisticirane navigacijske sisteme. To omogućava operacije u raznovrsnim vremenskim uvjetima i izazovnim terenima, čineći ga idealnim za misije nadzora, spašavanja i hitne medicinske intervencije.

BELL 412EPX koristi se širom svijeta u različitim misijama i sektorima. Ovaj helikopter je posebno popularan među vojnim, policijskim i spasilačkim službama zbog svoje svestranosti i pouzdanosti. Policijske snage ga često koriste za nadzor, patroliranje, hitne medicinske intervencije, te potragu i spašavanje. Pored toga, koristi se i u civilnim aplikacijama, poput transporta radnika u naftnoj industriji, gašenja požara i humanitarnih misija.

Helikopter BELL 412EPX je učestvovao u brojnim poznatim misijama širom svijeta. Jedna od najpoznatijih je bila u Japanu, gdje je korišten za evakuaciju i dostavu humanitarne pomoći nakon tsunamija i nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine. Također, korišten je u gašenju šumskih požara u Australiji, gdje je njegova sposobnost nošenja teškog tereta i letjenja u ekstremnim uvjetima bila od ključne važnosti.

U Sjedinjenim Američkim Državama, BELL 412EPX je često korišten za transport medicinskog osoblja i pacijenata u hitnim situacijama, posebno u udaljenim i teško dostupnim područjima. Njegova fleksibilnost i izdržljivost čine ga nezamjenjivim alatom za spasilačke misije i hitne intervencije.

Što se Evrope tiče, prva ga je nabavila susjedna Hrvatska, u julu 2022. godine po cijeni 36.294.975 eura sa PDV-om za dva helikoptera (oko 70.986.800 KM). MUP Kantona Sarajevo nabavlja jedan helikopter po cijeni od 30.340.000 KM (bez PDV-a).

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...