fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Japanska ekonomija oslabila

Japanska ekonomija smanjila se manje nego što je prvobitno prijavljeno u prvom kvartalu ove godine, zahvaljujući pozitivnim revizijama podataka o kapitalnim ulaganjima i zalihama, što pruža skromnu podršku planovima centralne banke da ponovo poveća kamatne stope ove godine.

Analitičari očekuju da je japanska ekonomija dostigla dno u prva tri meseca godine, iako uporno slaba valuta jen i poremećaji u velikim fabrikama automobila i dalje otežavaju izglede za tekući kvartal, prenosi Reuters.

Ipak, revidirani rezultati BDP-a olakšali su Banci Japana (BOJ) da bude optimističnija u pogledu budućih povećanja kamatnih stopa, jer može da proceni da kapitalna ulaganja rastu makar malo, ocenjuju analitičari finansijske kompanije Nomura Securities.

Japanski BDP smanjio se za revidiranih 1,8 posto na godišnjem nivou u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca, pokazali su zvanični podaci u ponedeljak, što je manji pad od srednje prognoze ekonomista za smanjenje od 1,9 posto i početne procjene pada od dva procenta.

Revidirani podaci o BDP-u dolaze u trenutku spekulacija da bi BOJ mogla da razmotri smanjenje kupovine japanskih državnih obveznica (JGB) na svojoj političkoj reviziji ove sedmic kao dio napora da se smanji monetarna stimulacija kako bi se obuzdala slabost jena.

Privatna potrošnja, koja čini više od polovine japanske ekonomije, pala je za 0,7 posto u prvom kvartalu, nepromijenjena u odnosu na preliminarnu procjenu, jer su rastući troškovi života pritisli finansije domaćinstava. To je bio četvrti uzastopni kvartal pada privatne potrošnje.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...