fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turizam

Izvor rijeke Željeznice – Furaj.ba

BiH Bucket List Challenge – Izazov #18

Izvor rijeke Željeznice nastaje iznad sela Turovi od dva potoka – Godinjskog i Hrasničkog. Rijeka Željeznica protiče duž cijele sarajevske regije. Od izvora do ušća na njoj se krije mnogo bisera koji će vas iznenaditi svojom ljepotom.

Foto: Furaj.ba

Autorica: Semra Hodžić

Fotografije: Furaj.ba

Izvor rijeke Željeznice

Godinjska pećina podno brda Orlovača, na istočnim padinama planine Treskavice, mjesto je gdje izvire rijeka Željeznica. Dojmljiv je to prizor, gdje voda u pećini ponire u dubok bezdan, a zatim izvire pedesetak metara niže i svoj put nastavlja brzacima i kaskadama. Sama pećina također je vrlo posebna i atraktivna zbog svog bogatog pećinskog nakita. Duboka je tridesetak metara, a visoka od jednog do pet metara.

Godinjska pećina; Foto: Furaj.ba

U njenoj utrobi čuje se huk vode, a i sama je dom brojnim životinjama, poput slijepih miševa. Pedesetak metara ispod ulaza u pećinu nevjerovatan je prirodni čin – to se ispod kamena rađa rijeka. Putujući s treskavičkih vrleti i njenih silnih izvora vode, voda je sebi napravila put do ovog mjesta gdje izvire i počinje teči da bi postala rijeka. Odatle Željeznica svoj put nastavlja mirno, do najveće prirodne atrakcije na njoj – prirodnog fenomena Kazani u selu Turovi.

izvor rijeke Željeznice
Godinjski potok; Foto: Furaj.ba

Kako doći?

Do izvora rijeke Željeznice može se doći iz sela Godinja kod Trnova, gdje možete parkirati automobil, a zatim nastaviti pješke livadama, pa stazom kroz gustu bukovu šumu. Od sela do izvora potrebno vam je pola sata hoda.

Kazani – prirodna atrakcija

Foto: Furaj.ba

Kazani su najpoznatija prirodna atrakcija na rijeci Željeznici i najpopularnije izletište u okolini Trnova. Nalaze se u blizini sela Turovi, u podnožju planina Bjelašnice i Treskavice. Rijeka je na tom mjestu, nakon nekoliko stotina metara mirnog toka, napravila krečnjačku gredu – kazan, kroz koji voda pjeni, ključa baš kao u nekom velikom kazanu na vatri i zbog ove neobične pojave ljudi su ovo mjesto nazvali „Kazani”. Uređeno izletište, čista rijeka i nesputana priroda izuzetno su privlačni posjetiocima. Korito je duboko 10 metara, široko 2-4 m i dugo 150 m.

Foto: Furaj.ba

Iznad “kazana” se nalazi drveni mostić koji vas vodi na vidikovac na kojem se nalazi jedna klupa, te do vodopada i same rijeke ispod kazana. Preko mosta može se doći i do starog mlina i vodenice, još jednog prekrasnog mjesta u ovom dijelu. Na tom mjestu svaki posjetilac se divi neobičnoj slici koju je plahovita planinska voda napravila. Zbog ovog fenomena Kazani su i značajna turistička atrakcija trnovske regije.

Kako doći?

Na samom izlasku iz Trnova, skrenite prema naselju Turovi kod jasno naznačene table i vozite se oko pet minuta automobilom do mjesta na kojem možete parkirati automobil, kraj samog izletišta. Put je označen putokazima. Usput ćete vidjeti i nekropolu sa stećcima. Do izletišta se može doći i sa Bjelašnice, nakon što prođete Dejčiće i Dujmoviće, skrenite prema Godinji i nastavite se voziti pravo prema Trnovu.

Tok Željeznice

Željeznica na Ilidži; Foto: Furaj.ba

Od izvora do ušća u rijeku Bosnu na Sastavcima kod naselja Osijek i Otes, Željeznica teče dužinom od 27 kilometara. Svojim tokom prolazi kroz Sarajevsku regiju, najnaseljeniju i najindustraliziraniju regiju Bosne i Hercegovine, a najznačajnije naselje na njenim obalama je prelijepa Ilidža.

Ljeti se Sarajlije rado sunčaju na širokim obalama Željeznice u srcu Ilidže, a u toplim ljetnim večerima se šeta ili ide na piknik. Uz obale Željeznice nalazi se i nekoliko popularnih ilidžanskih restorana i kafića u čijim ljetnim baštama možete uživati u savršenom pogledu i vrhunskoj gastronomskoj ponudi.

U njene se vode ulijevaju i vode Crne Rijeke koja izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića, a u Željeznicu se ulijeva kod Trnova, rijeke Bijele koja se u nju ulijeva kod sela Kijevo, a zatim i nekoliko većih potoka poput Kasindolskog itd. Kod sela Bogatići nadomak Trnova na rijeci je nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata sagrađena hidrocentrala s instaliranom snagom od 6,5 MW.

Ribolov i mušičarenje

Rijeka Željeznica ima terene pogodne za upražnjavanje svih tehnika ribolova. Nekada je bila izuzetno bogata ribom, no njen riblji fond danas je znatno siromašniji. Ipak, pogodna je za ribarenje i na nekim dijelovima idealna za mušičarenje. Po proporcijama i obliku rijeke, ribari kažu da se najuspješnije lovi na varalice i udicom na plovak (na dozvoljene vrste riba tom tehnikom).

Biciklisti rado voze duž rijeke Željeznice, a jedna od omiljenih staza ljubiteljima dvotočkaša duga je 85 kilometara i vodi relacijom: Sarajevo – Babin Do – Kazani – Trnovo – Kijevo – Krupac – Sarajevo.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...