fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Izrasli u diva sa 27 kompanija i 1600 uposlenih

Savjetnica za izvoz drvnog sektora u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Lejla Međedović posjetila je kompaniju  Aptha Corp, jednu od vodećih korporacija u Bosni i Hercegovini koja u svom sastavu ima 27 kompanija iz različitih branši i s različitim poslovnim djelatnostima, te više od 1600 uposlenih.

Tokom posjete je s direktorom Ajdinom Softićem i kreativnom direktoricom Natašom Perković razgovarala o planovima kompanije u pristupu međunarodnom tržištu, u kojem značajnu aktivnost predstavlja izlaganje na međunarodnim sajmovima specijaliziranim za dizajn, namještaj i interijer.

Posebno se diskuritalo o ideji i razvoju međunarodno višestruko nagrađivanog branda GoEs čije kolekcije poput Elle, Primum, Alpha te Dragonfly se nalaze u najotmjenijim privatnim i poslovnim prostorima širom svijeta.

– GoEs je stara grčka riječ za magiju, a magija je nešto nevjerojatno, izvanredno, jedinstveno. To je riječ koja najbolje opisuje naše proizvode. Izazivamo naše dizajnere i inženjere da, u našem savremenom regionalnom centru za istraživanje i razvoj, stvaraju ono što će dizajnersku zajednicu ostaviti s pitanjem “kako”, a naše klijente zapanjiti osjećajem ljepote – istakla je kreativna direktorica Nataša Perković.

U okviru Aptha korporacije posluje divizija za namještaj koju čine tri kompanije: MS & Wood iz Fojnice, u kojoj se proizvodi namještaj za vodeći svjetski lanac IKEA i druge kupce, Altmann koji proizvodi pločasti namještaj za opremanje objekata te Aptha Furniture s pogonom u Hrasnici kod Sarajeva – u kojem se proizvodi jedan od najuspješnijih domaćih brandova dizajniranog namještaja – GoEs.

Cijela divizija za namještaj zapošljava oko 400 ljudi i posjeduje najsavremenije tehnologije za obradu drveta – između ostalog, imaju posebnu mašinu za savijanje drveta na nove načine i jedini su u Bosni i Hercegovini koji koriste lasersku kantericu.

– Poslovanje se odvija u skladu s trendovima cirkularnosti: proizvodnja namještaja je bazirana na „zero waste“ principu, jer se sav drveni otpad koristi za proizvodnju peleta. Korišteni materijali su ekološki prihvatljivi i certificirani, a kompanija teži i ka ozelenjavanju internog transporta prelaskom na obnovljive izvore energije – kazao nam je direktor i član uprave korporacije Ajdin Softić.

GoEs i ostali domaći brandovi high-end namještaja, u sinergiji sa VTK/ STK BiH i drugim organizacijama za podršku kompanijama, zasigurno mogu kreirati i zajedničke projekte u cilju promicanja kulture vrhunskog industrijskog dizajna i tradicije oblikovanja drveta kao našeg strateškog opredjeljenja i kao elementa međunarodne afirmacije branda „Made in BiH“.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

Nakon pobjede Šejle Zonić u Zvezdama Granda navodno je upitan njen pobjednički koncert u Tuzli. Armin Zonić, Šejlin suprug, osvrnuo se na dešavanja nakon...