fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Izrael upozorio Palestince da se izmjeste i sa juga Gaze

“Tražimo od ljudi da se izmjeste, znam da nije lako mnogima od njih, ali ne želimo da se nađu usred razmjene vatre”, kazao je savjetnik izraelskog premijera Mark Regev za MSNBC.

To bi značilo da će stotine hiljada Palestinaca, koji su pobjegli od izraelskih napada sa sjevera Gaze na jug, morati ponovo da se sele.

Procjenjuje se da samo grad Kan Junis ima više od 400.000 stanovnika, i da će raseljavanje samo pogoršati humanitarnu krizu.

Izraelski ratni kabinet pristao je da dozvoli isporuke 140.000 litara goriva Gazi na svaka dva dana, poslije zahtjeva iz Washingtona, saopštilili su izraelski i američki zvaničnici. Također je najavljeno da “neće biti ograničenja” na dostavu pomoći koju zahtevaju UN.

“Sve što UN budu tražile, biće dostavljeno. Proverićemo sve i moći će da uđu u Gazu, tako da čekamo da nam UN dostave te spiskove. A ako postoji potreba za ulaskom 400 kamiona, pustićemo 400 kamiona”, rekao je Elad Goran iz agencije izraelskog Mministarstva odbrane, koja je zadužena za koordinaciju administrativnih pitanja sa Palestincima

Izrael je uveo striktnu blokadu sve vrste robe koja ulazi u Gazu, koju kontroliše Hamas, ali je kasnije pristao da dozvoli prolazak kamiona sa humanitarnom pomoći, uz detaljne inspekcije.

Program za hranu UN-a upozorio je da je u Gazi moguće umiranje od gladi zbog nestašica hrane. Međunarodni zvaničnici kažu da više od 2,3 milona stanovnika Gaze sada ulazi u novu, mnogo strašniju fazu, kako rat ulazi u sedmu nedjelju.

Palestinci pretražuju ruševine u potrazi za preživelima na jugu Pojasa Gaze, oktobar 2023. (foto: MOHAMMED ABED / AFP)

Otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra, izraelske snage izbombardovale su Gazu do ruševina. Hamas je odveo 240 talaca, a u borbama je ubijeno i 1.200 Izraelaca.

Vlasti u Gazi navode da je poginulo više od 12.000 Palestinaca, od kojih 5.000 djece, a mnogi su ostali zarobljeni u ruševinama.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), citirajući palestinske izvore, saopštila je da je u izraelskim napadima uništeno ili oštetećeno najmanje 45 posto stambenih jedinica u Gazi.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...