fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Izgradnjom kapaciteta OCD-a do realizacije inicijativa ključnih za uspjeh lokalnih zajednica

Dvodnevna obuka o upravljanju projektnim ciklusom za predstavnike organizacija civilnog društva, korisnike bespovratnih sredstava, u okviru grant sheme projekta ”Jačanje lokalnog sudjelovanja i suradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju”, završena je u petak u Mostaru.

U sklopu obuke upriličeno je potpisivanja ugovora s 10 organizacija, koje će svoje projektne ideje realizirati u idućih šest mjeseci u suradnji s lokalnim vlastima.

Cilj ove obuke je izgradnja kapaciteta i umrežavanje organizacija civilnog društva (OCD), čije su projektne ideje ocijenjene najboljima u okviru Javnog poziva za prikupljanje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih za zajedničko djelovanje OCD-a i lokalnih vlasti.

Na obuci su sudjelovali predstavnici OCD-a iz Mostara, Trebinja, Jablanice, Bekovića i Ravnog. Domaćin događaja je Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar u suradnji s projektnim partnerom, Centrom za razvoj Hercegovine (CRH) iz Trebinja.

Program obuke uključio je definiranje alata za uspješnu realizaciju aktivnosti odobrenih projekata i proračuna, narativno i financijsko izvještavanje, te internu i eksternu komunikaciju kao i vidljivost projekta.

U okviru grant sheme projekta odobreno je financiranje ukupno 22 projektna prijedloga organizacija koji djeluju na području Berkovića, Jablanice, Kostajnice, Maglaja, Mostara, Novog Grada, Prijedora, Ravnog, Trebinja, Zavidovića i Žepča. Potpisivanje ugovora i Obuka za prvu grupu korisnika grantova iz Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Zavidovića, Maglaja i Žepča prethodno je održana 27. i 28. travnja u Kozarskoj Dubici.

Važno je naglasiti da je grant shema projekta sufinancirana iz proračuna gradova i općina iz kojih dolaze korisnice sredstava, te su na taj način jedinice lokalne samouprave dale direktan poticaj realizaciji aktivnosti u korist građanki i građana, navodi se u priopćenju Agencije lokalne demokratije (LDA) Mostar.

Projekt ”LINK za saradnju/suradnju” za cilj ima jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i OCD-a u provođenju participativnih procesa kako bi zajedno identificirali konkretne probleme zajednica uključenih u ovaj projekt te, zahvaljujući participativnom pristupu, u suradnji s lokalnim vlastima pronašli najoptimalnija rješenja za detektirane probleme.

Projekt je s implementacijom počeo 1. siječnja 2021. i trajat će do 31. prosinca 2023., a vrijednost mu je preko 540.000 eura , od čega je Europska unija osigurala preko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Projektni konzorcij čine Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar, Agencija lokalne demokratije (LDA) Zavidovići, Agencija lokalne demokratije (LDA) Prijedor, Centar za razvoj Hercegovine (CRH) i Europska asocijacija za lokalnu demokraciju (ALDA), te pridruženi partner ALDA Skoplje.

 

Biznis.ba / FENA

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...