fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Izgradnjom kapaciteta OCD-a do realizacije inicijativa ključnih za uspjeh lokalnih zajednica

Dvodnevna obuka o upravljanju projektnim ciklusom za predstavnike organizacija civilnog društva, korisnike bespovratnih sredstava, u okviru grant sheme projekta ”Jačanje lokalnog sudjelovanja i suradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju”, završena je u petak u Mostaru.

U sklopu obuke upriličeno je potpisivanja ugovora s 10 organizacija, koje će svoje projektne ideje realizirati u idućih šest mjeseci u suradnji s lokalnim vlastima.

Cilj ove obuke je izgradnja kapaciteta i umrežavanje organizacija civilnog društva (OCD), čije su projektne ideje ocijenjene najboljima u okviru Javnog poziva za prikupljanje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih za zajedničko djelovanje OCD-a i lokalnih vlasti.

Na obuci su sudjelovali predstavnici OCD-a iz Mostara, Trebinja, Jablanice, Bekovića i Ravnog. Domaćin događaja je Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar u suradnji s projektnim partnerom, Centrom za razvoj Hercegovine (CRH) iz Trebinja.

Program obuke uključio je definiranje alata za uspješnu realizaciju aktivnosti odobrenih projekata i proračuna, narativno i financijsko izvještavanje, te internu i eksternu komunikaciju kao i vidljivost projekta.

U okviru grant sheme projekta odobreno je financiranje ukupno 22 projektna prijedloga organizacija koji djeluju na području Berkovića, Jablanice, Kostajnice, Maglaja, Mostara, Novog Grada, Prijedora, Ravnog, Trebinja, Zavidovića i Žepča. Potpisivanje ugovora i Obuka za prvu grupu korisnika grantova iz Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Zavidovića, Maglaja i Žepča prethodno je održana 27. i 28. travnja u Kozarskoj Dubici.

Važno je naglasiti da je grant shema projekta sufinancirana iz proračuna gradova i općina iz kojih dolaze korisnice sredstava, te su na taj način jedinice lokalne samouprave dale direktan poticaj realizaciji aktivnosti u korist građanki i građana, navodi se u priopćenju Agencije lokalne demokratije (LDA) Mostar.

Projekt ”LINK za saradnju/suradnju” za cilj ima jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i OCD-a u provođenju participativnih procesa kako bi zajedno identificirali konkretne probleme zajednica uključenih u ovaj projekt te, zahvaljujući participativnom pristupu, u suradnji s lokalnim vlastima pronašli najoptimalnija rješenja za detektirane probleme.

Projekt je s implementacijom počeo 1. siječnja 2021. i trajat će do 31. prosinca 2023., a vrijednost mu je preko 540.000 eura , od čega je Europska unija osigurala preko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Projektni konzorcij čine Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar, Agencija lokalne demokratije (LDA) Zavidovići, Agencija lokalne demokratije (LDA) Prijedor, Centar za razvoj Hercegovine (CRH) i Europska asocijacija za lokalnu demokraciju (ALDA), te pridruženi partner ALDA Skoplje.

 

Biznis.ba / FENA

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...

Biznis

Ova kompanija kroz svoje akvizicije i investicije oživljava duh bivše Jugoslavije Slovenska firma Iskra potpisala je ugovor o kupovini većinskog udjela firme Elmap iz...