fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Intervju sa učenicima generacije/Ajla Kalajdžić: “Nikad neću zaboraviti podršku i inspiraciju koju sam dobijala od svojih profesora”

Trud i rad uvijek treba nagraditi i isticati. Shodno tome, NEON Televizija je i ove godine odlučila uraditi intervju sa učenicima generacije škola sa područja općine Kalesija ali iz dvije srednje škole sa područja Grada Živinice,općine Sapna . U vremenu kada prevladavaju vijesti iz crne hronike, želimo donijeti nešto pozitivno. A od njih nema ništa svjetlije i ljepše..

U nastavku predstavljamo učenicu generacije MSŠ Kalesija Ajlu Kalajdžić.

NEON TV: Ukratko nam se predstavite?

Ajla: Moje ime je Kalajdžić Ajla, imam 18 godina. Živim u Gornjim Raincima. Proglašena sam za učenika generacije Javne ustanove Mješovite srednje škole Kalesija za 2023./24. godinu.

NEON TV: Kakav je osjećaj biti proglašen učenikom generacije?

Ajla: Biti proglašen učenikom generacije je divan i drago mi je što mi je pripala ta čast da kroz ovo srednjoškolsko obrazovanje predstavim svoje znanje i vještine.

NEON TV: Koliko je truda, rada i odricanja trebalo da se postigne pomenuti uspjeh (biti učenik generacije) ?

Ajla: Zahtjevalo je mnogo truda, rada i odricanja. Nerijetko sam zapostavljala neke privatne obaveze kako bih postigla sve što želim u školskim aktivnostima. Uloženo je mnogo truda, rada i naravno vremena u svaku radionicu, takmičenje, vannastavnu aktivnost i slično, ali sve to je rezultiralo ovim pozitivnim ishodom.

NEON TV: Kakve uspomene nosiš iz škole?

Ajla: Srednja škola je do sada definitivno najljepši period mog života iz kojeg nosim mnoge lijepe uspomene. Nosit ću sa sobom pregršt uspomena iz škole, ali najviše ću pamtiti trenutke smijeha i radosti, ali i one izazovne situacije koje su me naučile važnim životnim lekcijama, poput važnosti timskog rada, samodiscipline i upornosti. Osim toga, nikada neću zaboraviti podršku i inspiraciju koju sam dobijala od svojih profesora, kao i izazove koji su me naučili da budem istrajna i uporna u ostvarivanju svojih ciljeva.

NEON TV: Anegdota koje ćeš se rado sjećati i koja ti uvijek izmami osmijeh na lice?

Ajla: Ne bih mogla izdvojiti niti jednu posebnu anegdotu jer svaki trenutak mi je bio emotivan i poseban na svoj način. Poseban utisak na mene su ostavile aktivnosti i događaji koji smo imali mi kao maturanti a to su: maturska ekskurzija, ispraćaj maturanata, roštilji, matursko veče i slično.

NEON TV: Kakav je odnos bio sa nastavnicima/profesorima?

Ajla: Imala sam izvrstan odnos s većinom svojih profesora i profesorica. Cijenila sam njihovu predanost, podršku i strpljenje u nastojanju da nam prenesu znanje i pomognu u razvoju. Neki su čak postali i mentori izvan učionice, pružajući mi savjete i podršku u različitim životnim situacijama.

NEON TV: Kakve odlike treba da ima dobar nastavnik?

Ajla: Iz moje perspektive, dobar nastavnik ili profesor trebao bi biti neko ko te inspiriše, podržava i motiviše da postigneš svoje ciljeve, što u mom slučaju takvih profesora nije manjkalo. Također, po mom nekom mišljenju najvažnija stvar je ta da treba biti pristupačan za razgovor i spreman pomoći kad god je potrebno, stvarajući sigurno i poticajno okruženje u kojem se osjećaš dobrodošlo i podržano.

NEON TV: Kakvi su planovi za dalje?

Ajla: Planiram nastaviti svoje obrazovanja sticajući znanja o informacijskim tehnologijama. Moj odabir je fakultet informacijskih tehnologija na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

NEON TV: Poruke mladima?

Ajla: Poruka mladima je da ne odustaju od svojih želja i ciljeva koliko god teško bilo. Da svaki svoj neuspjeh i poraz gledaju kao neko novo iskustvo koje će ih ojačati i iz kojeg će izaći kao mudrija i iskusnija osoba. Da nikada ne posustaju i da nadograđuju svoje obrazovanje dalje kroz život.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...