fbpx
Vijesti

INTERNET PREVARE I ZABLUDE: Silvana ipak nije rođena 18. maja, rodbina se ni ne trudi da ispravi grešku

Brojni portali juče su objavili vijest da bi slavna i svevremena Silvana Armenulić 18. maja proslavljala 84. rođendan. Ovaj podatak kao zvaničan predstavlja i Wikipedia.

Nažalost, u vemenima Copy paste, istraživačkog novinarstva je vrlo malo, a Silvanina rodbina, kao i brojni istraživači njenog djela se previše ne trude da isprave bar osnovne činjenice iz biografije slavne pjevačice. Doduše, njena kćerka je prije nekoliko godina na Facebooku pokušala da svojim pratiocima kaže da je njena mama Zilha Armenulić rođena 10. februara 1939. godine. Uputila je veoma dirljivu poruku…

Od ostale Silvanine rodbine samo brat Fudo i njegova supruga Nada Bajraktarević se prisjećaju rođendana slavne pjevačice. Njena najmlađa sestra Dina šepuri se po medijima, kiti njenim perjem, čak je pokušala i da jedno vrijeme živi kao pjevačica na račun njene slave. Ali, ništa ne poduzima da se isprave greške i laži o Silvani.

Primjera radi, postoje dokumenti (članske knjižice pojedinih udruženja iz tadašnje Jugoslavije, pasoš, lična karta) na kojima je vidljiv datum rođenja, ali i matičlno ime Silvane Armenulić. Ona se svugdje vodi kao Zilha Armenulić; zadnjih godina se potpisivala kao Zilha Bajraktarević, jer je već bila napustila Radmila Armenulića.

U Osnovnoj školi u Doboju sačuvali su Zilhinu đačku knjižicu, u kojoj piše datum rođenja 10. februar. Imala je sve petice, bila odlikaš i jedna od rijetkih djevojčica iz dobojskih muslimanskih porodica koja se u to vrijeme školovala. Građu je prikupio dobojski istraživač Davor Dragičević i objavit će je u biografiji o Silvani Armenulić, koja se uveliko priprema.

Dovoljno je zaroviti se u arhivu iz sedamdesetih godina prošlog vijeka u rubrikama “Autogram karta”, u rubrici datum rođenja Silvana je napisala 10. februar jedne ratne godine.

(Express/Naj portal)

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima