fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena zakona o kleveti: kazna zatvora vodi do autocenzure

Banjalučki advokati Jovana Kisin Zagajac i Aleksandar Jokić predali su Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim su kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika definisani kao krivično djelo.

Advokat Jokić je rekao da je u inicijativi jasno navedeno koje su odredbe Ustava Republike Srpske povrijeđene, kao i da je obrazloženo zašto “kriminalizacija klevete“ predstavlja udar na slobodu govora u RS-u.

“Pokušali smo i da ukažemo na kontest i na pravni sistem u kojem se donose ovakve izmjene i zašto nije primjenjivo povlačenje bilo kakvih paralela koje poznaju privatne tužbe, i zašto u našem sistemu ovo predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava. Ukazali smo na povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama“, rekao je jedan od podnosilaca inicijative, advokat Jokić.

On je naveo i da se nada da će Ustavni sud u ovom slučaju da “štiti građane od vlasti, a ne vlast od građana“, prenoi Birn.

Advokatica Kisin Zagajac rekla je da je poseban dio inicijative posvećen povredi člana koji sam Ustav usmjerava na primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Navodi da su u inicijativi detaljno obrazloženi svi standardi koje je do sada usvojio Evropski sud za ljudska prava, a “posebno da miješanje države u osnovna ljudska prava i pravo na slobodu govora ne može biti nerazumno i neproporcionalno“.

“Pogotovo kazna zatvora koja se i dalje može izreći predstavlja prekomjerno miješanje u osnovna ljudska prava i slobode, i neminovno dovodi do autocenzure“, rekla je Kisin Zagajac.

Novinari su napomenuli da su u posljednjih šest mjeseci nebrojeno puta pokušali da ukažu na pogubnost “kriminalizacije klevete“, ali to nije došlo do poslanika.

“Vjerujemo da će sudije imati više sluha i da će odbraniti Ustav RS-a koji su poslanici u Narodnoj skupštini grubo ranili podizanjem ruke za ovakav krivični zakon kojim se kriminalizuje kleveta i guši javna riječ. Nadam se da će sudije imati osjećaja i da će shvatiti koliko je važna ova inicijativa, i da se posljednje izmjene Krivičnog zakonika proglase neustavnim“, rekao je predsjendik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

Narodna skupština Republike Srpske je, i pored velikog protivljenja stručne javnosti, medijske zajednice i međunarodnih organizacija, krajem jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim je, između ostalog, kriminalizovana kleveta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 18. avgusta potpisao ukaz na izmjene zakone, a kriminalizacija klevete je stupila na snagu 26. avgusta.

Novinari su, prije svega, u više navrata pokušavali da poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske ukažu na štetnost vraćanja klevete u krivični zakon, ali bez rezultata. Novinari su upozoravali da opravdano sumnjaju da se iza kriminalizacije klevete krije nastojanje vlasti u Republici Srpskoj da se utiša kritika i smanji pisanje o kriminalu i korupciji.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...