fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

INFOGRAFIKA – EURO 2024: Reprezentacija Njemačke favorit za prvu poziciju u grupi A

Domaćin ovogodišnjeg 17. Evropskog prvenstva u fudbalu (EURO 2024) Njemačka, koja se nalazi u grupi “A”, snage će odmjeriti s reprezentacijama Škotske, Mađarske i Švicarske, prenosi Anadolu.

Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje je prvi put održano 1960. godine i organizuje se svake četiri godine, biće održano u Njemačkoj od 14. juna do 14. jula.

Infografika: AA

Njemačka, koja je u svojoj historiji ima osvojena četiri FIFA Svjetska prvenstva, tri Evropska prvenstva i jedan Kup konfederacija, bez sumnje je jedan od glavnih favorita EURO 2024.

Škotska, jedna je od četiri države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo, inače poznatog kao “kolijevka fudbala”, četvrti put u historiji ostvarila je plasman na EURO.

Ranije je učestvovala na evropskim prvenstvima 1992., 1996. i 2020. godine. No, Škotska ni na jednom turniru nije mogla proći grupnu fazu takmičenja.

Mađarska, koja je do sada četiri puta nastupila na Evropskom prvenstvu, dva puta je izborila polufinale. Mađarska je bila treća na svom prvom Evropskom prvenstvu 1964., a četvrto mjesto zauzela je na turniru održanom 1972. godine.

Naredne 44 godine se nije uspjela plasirati, da bi ponovo ostvarila plasman 2016. godine, gdje je prošla grupnu fazu. Na prethodnom takmičenju 2020. Mađarska nije prošla grupnu fazu takmičenja

Švicarska, koja se u svojoj historiji pet puta pojavila na Evropskom prvenstvu. ”Crveno-bijeli” tim nije mogao proći grupnu fazu na evropskim prvenstvima 1996., 2004. i 2008. godine, a na takmičenje 2012. se nije plasirala.

Na prvenstvu 2016. godine Švicarska je uspjela proći grupnu fazu, da bi na prethodnom šampionatu 2020. izborila nastup u četvrtfinalima.

Evropsko prvenstvo 2024. otvara susret Njemačke i Škotske, koji je na rasporedu 14. juna na ”Allianz Areni” u Minhenu sa početkom u 21 sat.

The post INFOGRAFIKA – EURO 2024: Reprezentacija Njemačke favorit za prvu poziciju u grupi A appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...