fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Inflacija u Francuskoj porasla na 2,7 posto

Inflacija u Francuskoj ubrzala se prvi put ove godine, što je dodatno povećalo sumnje u to da će pritisci na cijene eurozone ostati visoki i iznova otvorilo pitanje da li će i koliko ECB snižavati kamatne stope ove godine.

Potrošačke cijene u drugoj po veličini ekonomiji eurozone porasle su 2,7 posto u godini do maja, u odnosu na 2,4 posto u aprilu, prema podacima nacionalne statističke agencije u petak. Ekonomisti koje je anketirala agencija Reuters očekivali su čitanje od 2,5 posto, prenosi Financial Times.

Očekuje se da će doći do sličnog povećanja rasta potrošačkih cijena u cijeloj eurozoni na 2,5 odsto kada ti podaci budu objavljeni kasnije u petak. Od ECB se očekuje da će sljedeće sedmice početi da smanjuje referentnu kamatnu stopu na depozite sa rekordna četiri posto.

Nakon što su Njemačka i Španija objavile sličan porast, analitičari prognoziraju da će podaci za u eurozonu pokazati rast inflacije na 2,5 posto, posle 2,4 posto u aprilu. Uključujući francuske brojke, Bloomberg Economics Novcast model predvidio je inflaciju od 2,6 odsto.

Iako se to udaljava od cilja ECB od dva posto godišnje inflacije, očekuje se da će se dezinflacija nastaviti kasnije ove godine i zvaničnici će vjerovatno početi sa smanjenjem stope na depozite koje su najavili za 6. jun.

Međutim, brži rast cijena može da oteža dalje poteze ECB. Investitori računaju na dva smanjenja ove godine, sa šansom jedan prema tri za treće. Većina kreatora politike je oprezna kada je u pitanju pružanje smjernica o smanjenju troškova pozajmljivanja, iako su neki naveli da je njihovo razmišljanje uglavnom u skladu sa tržišnim.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...