fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

Ilinčica i Majevica izletišta koja odišu ljepotom Tuzlanskog kantona (FOTO+VIDEO)

Iako je Tuzla poznata po Panonskim jezerima, može se pohvaliti i izletištem Ilinčica kao i planinom Majevica.Tuzlansko izletište Ilinčica je jedna od atraktivnih destinacija na ovim prostorima, koja obiluje posebnom ljepotom, kao i čistim zrakom. Možda niste znali, ali Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Evropi u kojem se u kontinuitetu živi još od vremena neolita. Danas, ovaj grad u kojem živi oko 110 000. stanovnika, predstavlja jedan od najvećih gradova Bosne i Hercegovine, te veoma bitan ekonomski i obrazovni centar zemlje.

Ilinčica je najpoznatije tuzlansko izletište. Nalazi se dva kilometra južno od središta Tuzle, na 420 metara nadmorske visine i pruža predivan pogled na grad, posebno pri zalasku sunca. Ovo izletište spada u prirodnu baštinu ruralnog dijela grada Tuzle, te je kao zaštićeni krajobraz pod zaštitom države.

Područje je bogato florom i faunom i kao takvo prirodno je stanište mnogobrojnih životinjskih vrsta. Ilinčicu nazivaju i „pluća grada“ jer područje obiluje četinarskom i listopadnom šumom i pruža posjetiteljima prostor za rekreativne i sportske aktivnosti i zdrav život. Ilinčica predstavlja dio ogranka planine Majevice, i ima izvanrednu pejzažno odlikovnu vrijednost.  

S obzirom na loš kvalitet zraka u gradu, veliko bogatstvo je imati izletište poput Ilinčice, koje se nalazi u neposrednoj blizini strogog centra grada Tuzle i pruža mogućnost da uz blagu fizičku aktivnost građani/ke Tuzle i okolnih mjesta mogu udahnuti svjež zrak. Zanimljiva geološka karakteristika Ilinčice je što je na pojedinim mjestima dominantan pijesak u kojem se mogu pronaći fosili školjaka.Ono što je planirano dodatno da se radi na Ilinčici jesu noviteti za posjetioce koji će ih dodatno zbližiti s ovim prekrasnim izletištem. 

Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla

U toku naredne godine sve posjetioce Ilinčice dočekat će novi, bogatiji sadržaji, poput adrenalinskog parka, zip-line i vještačke stijene za penjanje. Paralelno će biti organizovane i edukativne aktivnosti, koje će omogućiti posjetiocima ljepši i sadržajniji boravak na Ilinčici.

Ilinčica je bogata sa više od 4 kilometra biciklističke staze, a oni koji dođu imaju priliku iznajmiti bicikle. Sve veći broj biciklista vozi se uređenom biciklističkom stazom kroz šumu,livade i proplanke. Izletište posjeduje i više pješačkih staza koje u svim godišnjim dobima, od ljeta do zime, posjećuje veliki broj šetača, trkača, rekreativaca i planinara, kako iz Tuzle tako i iz drugih područja Bosne i Hercegovine i regiona.

Sejfudin Koprić, planinar

“ Ilinčica nudi dosta dobrih planinarskih staza. Ja bih prije rekao da su to pješačke staze, to podrazumijeva da je ispod 500 m. Lijepo osmišljene i očišćene za dobru i kvalitetnu šetnju u prirodi. Ono što je najvažnije za planinara je odgovarajuća obuća i odjeća, kao i planinarski štapovi. Svima preporučujem da provjere vremensku prognozu prije nego što se upute u prirodu, radi vlastite sigurnosti.

Masiv planine Majevice nalazi se u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, a pruža se pravcem sjeverozapad-jugoistok, kao i Dinarske planine. Sa svojih 50 – 60 km dužine te širinom oko 25 km ubraja se u naše dugačke planine. Sa lokaliteta Stare Majevice pruža se lijep pogled na Tuzlu i na Brčko Distrikt. Turistička zajednica Grada Tuzla je radila na stazama za šetnju i putokazima, kako bi građani znali kako da se kreću, gdje su pješačke staze, te da provedu svoje vrijeme na kvalitetan način.

Na staroj Majevici se održavaju brojne aktivnosti, izletničke ali i planinarskih društava koji organizuju planinarske pohode. Duge šetnje lijepim i prostranim stazama, omogućavaju posjetiocima da se lijepo odmore, udišu zdrav zrak i budu na lijepom i mirnom mje.

Posjetioci mogu uživati u tišini, čistom zraku, šetnji i planinarenju, jer je Majevica planina sa prekrasnim obroncima. U blizini lovačkog doma se nalazi uređeni prostor sa mobilijarom kojim gazduje UG “Eko-Život Stara Majevica”. U sklopu prostora “Stara Majevica” se nalazi i objekat “Bungalovi Ćuma” gdje možete iznajmiti smještaj i djeci priuštiti ugodan ambijent za igru, a u sklopu objekta je i restoran. Posjetiocima je na raspolaganju bogata gastro ponuda, posebno ukusna na svježem planinskom zraku nakon različitih sportskih i rekreativnih aktivnosti.

Esed Ferhatbegović

“ Na lokalitetu Stare Majevice u mom objektu imamo bogatu ponudu jela i pića. U blizini objekta su staze za šetnju , kao i za bicikliste. Ljubitelji prirode najčešće dodju na ručak, na piće i onda šetaju tamo do Zelenog kamena, gdje je šetalište uređeno”.   

Majevica je mjesto gdje svako treba doći po svoju porciju zdravlja i čistog zraka. Prošetati stazama koje vode kroz čarobnu šumu, ali i odmaknuti se iz gradova od gužve  i buke. Posjetioci koji su jednom bili na obroncima ove planine uvijek se rado vrate. Grad Tuzla ima svoju ljepotu planine i prirode Ilinčicu i Majevicu.

Autor: Indira Huskić
Video/Foto: Ermin Kukić
Video i grafička obrada: Alisa Kahrimanović, Jakub Halilović
Urednik novih medija: Miralem Dautović
Projekat sufinansiran od strane Vlade Federacije BiH

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...