Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Husein-ef. Kavazović poručio imamima: Od naše borbe uveliko zavisi sudbina našeg naroda i naše zemlje

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana druga redovna Skupština Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, tokom koje su predstavljeni izvještaji o radu Glavnog odbora Udruženja za prošlu godinu.

Skupštini je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, koji je tokom obraćanja ocijenio da se Udruženje ilmijje nalazi u samom središtu Zajednice, te da se njegov rad, inicijative i prijedlozi snažno reflektiraju na mnoge segmente ukupnog rada ove institucije.

– Želim odati priznanje Udruženju ilmije na osvjetljavanju časne uloge imama u vrijeme agresije i za vrijeme povratka tamo odakle su muslimani bili protjerani. To je nešto na šta smo sasvim ponosni; to je blistava uloga tih ljudi u tim dramatičnim i nerijetko jezivim okolnostima, opasnim po život. Srećom, mnogo toga je zabilježeno i ostat će da svijetli i inspiriše one koji će doći poslije. Doista smo ponosni na svoje imame, ali i na Udruženje što se potrudilo da se to zapiše, dokumentuje, objedini i publikuje – poručio je reisu-l-ulema.

Uz čestitke Udruženju ilmijje na radu i ralizovanim projektima, reisu-l-ulema je prisutnim imamima uputio nekoliko savjeta.

– Na životnom smo polju. Suočavamo se s raznim izazovima: političkim, ekonomskim, sociološkim, moralnim. Naš uspjeh umnogome zavisi od naše iskrenosti, posvećenosti svom poslu i volje da se borimo dokraja. Od naše borbe uveliko zavisi sudbina našeg naroda i naše zemlje. Ako mi budemo moralno zdravi, društveno korisni, dovoljno osposobljeni i motivirani, bit će i naša zemlja i naš narod. I moći ćemo računati na Božiju pomoć – rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

FOTO: Mina

Predsjednik Glavnog odbora Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić je ovom prilikom rezimirao neke aktivnosti koje su realizovane tokom protekle godine.

– Ponosni smo na proteklu godinu i možemo kazati da je bilo mnogo projekata vezanih za imamski poziv u zajednici muslimana u Bosni i Hercegovini i šire. Očekujem da će delegati podržati naš izvještaj i dati prijedloge i sugestije za rad u 2024. godini – rekao je efendija Hadžić.

Podsjetio je da je važan cilj rada Udruženja vezan za dobar status imama, kao i njihova osposobljenost za suočavanje sa izazovima u novim društvenim okolnostima.

– Mislim da smo na pravom putu, pa koristim priliku i da se zahvalim reisul-ulemi Islamske zajednice zbog toga što je prepoznao važnost Udruženja ilmijje, te tokom svog mandata daje punu podršku njegovom radu. S te strane, imamo prostora da budemo kreativni u planiranju određenih aktivnosti za naredni period – naveo je on.

O toku sjednice, njenom protokolu, kao i usvojenim izvještajima je govorio Safet-ef. Karahmetović, predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje.

– Finansijski izvještaji, kao i planovi rada za narednu godinu su poprilično obimni, pa se nadamo dobroj radnoj atmosferi i konstruktivnim prijedlozima, sugestijama i savjetima, kako bi Udruženje nastavilo ako Bog da raditi korisne aktivnosti za svoje članove i za Islamsku zajednicu u cjelini – rekao je efendija Karahmetović.

Ovom prilikom je podsjetio na neke specifičnosti rada Udruženja ilmijje.

– Udruženje već duži niz godina pokušava poboljšati radno-pravni status naših imama, posebno u povratničkim džematima. Značajno se radi i na edukaciji imama, realizaciji seminara i radionica. Izdavačka djelatnost je, također, značajna aktivnost, po kojoj je Udruženje već godinama prepoznatljivo. Tu su kalendari i druge knjige koje se tiču imama, a nedavno je objavljen psihologijski priručnik za imame, za koji se nadam da će biti od koristi – naglasio je efendija Karahmetović.

Prisutni imami su, uz usvajanje Izvještaja i Plana rada, govorili o vlastitim iskustvima, te iznijeli određene prijedloge za buduće djelovanje.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nakon tragedije u Sarajevu na Bentbaši u kojoj su se utopili majka i sin objavljena je smrtovnica odnosno vrijeme sahrane. U tragediji su smrtno...

Biznis

Nakon što je kompanija Bingo nedavno kupila najveći tržni centar na Ilidži – Grand Centar, uslijedilo je veliko preuređenje. Objekat će se, kako saznajemo,...

Crna hronika

Dženaza Amili Šehović (34) , čije je tijelo zajedno s tijelom njenog djeteta izvučeno iz korita Miljacke, na području Bentbaše u Sarajevu, klanjat će...