fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Hrnjić s poljoprivrednicima Posavine: Zahtjevi mogu biti ispunjeni kroz zakonski definirane rokove

 Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastao se danas u Orašju s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Orašje kako bi razgovarao o zahtjevima koje je ovo udruženje dostavilo federalnom resornom ministarstvu i okončanju protesta poljoprivrednika.

Ministar Hrnjić je tokom sastanka u Vladi Posavskog kantona istakao kako su novčane podrške za poljoprivredne proizvođače definirane Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu te da je isti usvojen prije imenovanja ovog saziva Federalne vlade, a da su u okviru javne rasprave sve zainteresirane strane imale mogućnost dostavljanja prijedloga u vezi definiranja iznosa novčanih podrški za određene proizvodnje.

Na sastanku kojem su prisustvovali i premijer Vlade Posavskog kantona Đuro Topić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mate Brkić dogovoreno je da se obezbijedi određeni iznos sredstava kao podrška proizvođačima pšenice kojima su uslijed vremenskih neprilika stradali usjevi i kojima je smanjen prinos.

Dogovoreno je da će federalno resorno ministarstvo u okviru preraspodjele sredstava, koja neće uticati na izdvajanja za druge proizvodnje, pomoći poljoprivredne proizvođače pšenice te da će Vlada Federacije, kroz ispunjenje zakonskih rokova i uvjeta, ispuniti svoju obavezu.

– Ovaj razgovor predstavlja korak naprijed i mi smo kao federalno ministarstvo poljoprivrede opredijeljeni za očuvanje proizvodnji na ovom području te posvećeni podršci našim poljoprivrednim proizvođačima – kazao je ministar Hrnjić po okončanju sastanka.

Ministar Hrnjić zamolio je poljoprivredne proizvođače da odblokiraju putne pravce radi normalizacije života ljudi koji tu žive, rade i putuju, a da razgovore u vezi sa zahtjevima nastave u okvirima nadležnih institucija, kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...